inLandse Maatjes 49

inLandse Maatjes 49

Het jaar loopt naar zijn eind en dan droogt de releasepoel stilaan traditioneel een beetje op. Maar we vonden toch nog drie inlandse singles die je moet gehoord hebben.

The Haunted Youth - Gone

Het succesverhaal van The Haunted Youth is nog niet voorbij. Zoveel is duidelijk. Na debuutsingle Teen Rebel (dat het meteen tot op Consequence Of Sound schopte) en Coming Home (dat omhelst werd door NME en KEXP) is de band terug met weer een dot van een single. Voor de fans al geen onbekende track meer, maar nog altijd eentje om heerlijk bij weg te dromen.

Gone vat met wazige gitaren, warme toetspartijen, hobbelende bas en het zachte stemgeluid van Joachim Liebens perfect het gevoel samen jong, vertwijfeld en hoopvol te zijn. Het nummer is net als de voorgangers verpakt in een dromerige internationale sound die aanschurkt tegen het beste van DIIV, Slowdive, Beach Fossils en zelfs The Cure. Ja, Sire, we mogen nog dromen. Van een album in november 2022 bijvoorbeeld.

Bààn - Delta

Het Brusselse duo Bààn is al aan het vierde album toe. In die schoot breien Pascal N. Paulus (keyboards) en Jean-Philippe De Gheest (drums) ambient, psych, jazz en rock tot een kaleidoscopisch tapijt waarmee je naar een ander universum kan zweven. Dit Delta is de eerste single uit ‘Shadowboxing’, het vierde album dat ze onder meer zullen voorstellen op 28 januari voor Kaap @Snuffel, Brugge, 04 februari op Winterwarm, Hoge Rielen / CC Warande en op 22 maart in De Casino, Sint-Niklaas.

VVEERDOVV - Weirdo

Steven Boers (ex-Katastroof) is een weirdo. Dat onderstreept hij nog eens met de gelijknamige single nadat hij zijn soloproject ook al VVEERDOVV (dat evenzeer als “weirdo” wordt uitgesproken) doopte. Eerder bracht hij al de genre-hopping debuutplaat ‘Bruits/Collage’ en de single When Was The Last Time You Danced uit en nu is hij terug met iets dat schippert tussen Lou Reed en eightieselektropop, terwijl hij in de tekst ook nog eens hint naar Captain Beefheart, Beatnik poëzie, The Velvet Underground, hedendaagse kunst, Talking Heads en zelfs naar de oude cultfilm ‘Freaks’, voor wie goed naar de backing vocals luistert. Muziek voor de misfits en de outcasts die graag dansen dus.

12 december 2021
Marc Alenus