Inlandse Maatjes 46

Inlandse Maatjes 46

Twee keer stevig en twee keer breekbaar. Zo zijn de inLandse Maatjes van deze week perfect in evenwicht.

Sister May – The Kneep

De dagen worden korter en de nachten langer en dus komt Sister May op toerental. De Roeselaarse progressieve rockband bracht drie jaar geleden de ep ‘Ascent’ uit, speelde sindsdien meer dan honderd shows en is nu in verwachting van een album, dat wordt aangekondigd met The Kneep, een ode aan het onvindbare.

Dat zie je ook aan de clip waarin live beelden worden afgewisseld met vertraagde beelden van rook. Die roepen perfect de sfeer op die de band wil creëren en de muziek doet de rest. Met een mengeling van metal, postrock en shoegaze gaan de vijf flink tekeer. Perfecte song om je wakker te maken!

Laele - Wonderful

Eerder dit jaar maakten we dankzij Come Find Me kennis met Laele, het solo-project van Ella Vermeir. Deze week bracht ze een tweede single uit en die heeft een toepasselijke titel. Het is een heerlijk, maar breekbaar nummer waarin de piano en synths van Mirek Coutigny worden aangevuld met de melancholische cello van Vincent Werbrouck en de viool van Ludovic Bataille.

Over de track vertelt Laele: “Ik zal altijd iemand zijn die graag wil gezien worden. In het verleden ging ik me daarom vaker wegsteken om op die manier kritiek te vermijden. Alles om de lieve vrede te bewaren en conflict uit de weg te gaan.”

Met het expliciet maken van deze gevoelens hoopt ze bij te dragen aan de bespreekbaarheid ervan en wil ze andere mensen een gevoel van herkenning bieden. Een nieuwe single wordt verwacht in januari 2022. Verder plant de zangeres volgend jaar ook een crowdfunding waarmee ze de eerste ep, die in het voorjaar van 2022 moet uitkomen, wil financieren.

Billions Of Comrades – Our Hours

“What the fuck have we here?”, schreeuwt zanger Johnath ergens in deze track en dat was exact de vraag die ook bij ons opborrelde bij het luisteren naar de nieuwe single van deze Brusselse band. Dit gezelschap gaat al bijna tien jaar mee en speelde al in het voorprogramma van bands als And So I Watch You From Afar, Xiu Xiu, Sleep Party People en vele anderen. Het vorige album ‘Rondate’ dateert uit 2016, maar nu lijkt het uur van Billions Of Comrades pas echt aangebroken.

Our Hours is een samenwerking met Mike Watt (The Stooges, Minutemen, Banyan,…) en die kickt zoveel ass dat we het voelden tot waar we liever niet geschopt worden. Met de song klagen ze het gebrek aan eenheid aan tegenover sociale ongelijkheid en de onderdrukking die burgers moeten ondergaan bovenop een wereldwijde pandemie. Volgens de band is het een situatie die onze gezamenlijke mentale en fysieke gezondheid tot een breekpunt duwt.

En dan heb je de clip nog niet gezien! Maar daar maken we op 30 november werk van! Een teaser kan je wel al bekijken op de website.

Eli Goffa – Lost Soul

Eli Goffa, aka Elie De Prijcker, bracht deze week nieuwe single Lost Soul uit. Een song met een trieste, maar warme ondertoon (oorspronkelijk ging het over een gevoel van futloosheid) en een wel heel bijzondere samenwerking.

Aanvankelijk was Eli op zoek naar een ietwat bekende zangeres voor het duet. Maar tijdens een quarantaine met het gezin gebeurde er iets merkwaardigs. Terwijl Eli de backing-vocal-partij uitwerkte in zijn huiskamer, begon zijn twaalfjarige dochter Maren plots mee te zingen vanuit de keuken.

Eli was zo betoverd door de frêle stem, die perfect bij het nummer past, dat hij de ambitieuze zoektocht onmiddellijk staakte en besloot haar mee te nemen naar de studio. Een risico, als je het ons vraagt, maar wel één dat goed uitdraaide. Maren blijkt over een geweldige stem te beschikken en je hebt niet het gevoel naar een kind te luisteren. Het resultaat is een mooi liefdesliedje met als kers op de taart de mooie samenzang van vader en dochter.

21 november 2021
Marc Alenus