Inlandse Maatjes 43

Inlandse Maatjes 43

Geen Englishman in New York, maar wel Hollanders tussen de Belgische releases van deze week. Check hieronder hoe dat is kunnen gebeuren en trek je leren jekker ook maar aan.

Greyheads – Aago

Wat krijgen we nu? Nederlanders tussen de Maatjes? Worden we geannexeerd? Het is eerder andersom, want de Rotterdamse band krijgt op Aago meer dan louter vocale hulp van de in België wonende, Nepalese zangeres en rapper AMAZUMI. Begeleid door de rauwe minimalistische sound van Greyheads rapt ze vurig over de futurefunk van de band en maakt ze het nummer tot een heksenbrouwsel dat op Halloween zeker op zijn plaats is.

“Dit is de eerste keer dat we met vocalisten samenwerken”, vertelt bandleider Nello Biasini. Deze bevriende muzikante uit Gent maakte de afgelopen jaren indruk door tot de finale van Studio Brussels 'De Nieuwe Lichting' door te dringen. De Nepalese belandde via Londen in Gent. Haar single V For Venom kreeg heel wat airplay op de Belgische radio. In deze samenwerking met GreyHeads rapt ze met veel energie: over de matrix, maar ook over klimaatverandering is ze uitgesproken.

"De rauwe, minimalistische productie met veel analoge inbreng is iets dat vaker terug is te horen op het aankomende album ‘Transition’", belooft Nello. Het artwork van de single (en het album) is wederom van de hand Studio FAX uit Londen, met wie de band ook al samenwerkte voor debuutalbum ‘Homes’, dat uitkwam via Super Sonic Jazz.

The 925  - Get Out Of My Kitchen

 

Wil je weten hoe zanger Bram Baele van The 925 om iets voor vijven aan zijn dag begint? Luister dan naar de energieke brok sixtiesrock-‘n-roll die Get Out Of My Kitchen heet. "Bemoei u niet met mijn zaken", is de boodschap van het nummer dat gaat over het feit dat we ons in de huidige maatschappij snel uitspreken over zaken waar we helemaal niet veel over weten en we ons nogal snel bemoeien met andere mensen hun zaken.

In de aanloop naar een ep (maart 2022) spelen ze een pak shows. Op 2 november breekt dit zestal Bar Broos af (waar ze ook een clip gaan opnemen), op 21 november mogen ze voor RHEA het podium van de AB op, op 3 december spelen ze in de 4AD te Diksmuide en tussendoor zijn er ook nog wat kleinere shows. Je vindt ze allemaal hier.

RHEA – Ready To Rumble

En nu we toch aan het rocken zijn: ook RHEA heeft een nieuwe track uit en die laat niets aan de twijfel over. De band is klaar voor een najaarsoffensief! De Royal Blood van de Lage Landen heeft al meer dan elfduizend volgers verzameld op Spotify en laat horen dat dit niet verwonderlijk is. Deze band klinkt al lang veel te groot voor België alleen, maar  debuutplaat ‘Lust For Blood’ kwam uit in coronatijd en dus jeukt het in de broek om eens goed live te knallen. Dat gaan ze doen op 21 november in de AB. Zorg dat je erbij bent!

SYMEN - Someday

Nirvana liet een baby zwemmen op de hoes, maar de muziek zorgde voor nog meer nakomelingen. Eén ervan is SYMEN die als veertienjarige, geïnspireerd door zijn idolen, zichzelf leerde gitaar spelen en er meteen ook songteksten bij verzon. Maar hij bleef niet steken in de grunge. In sneltempo doorliep hij  – zoals zovelen – fases van metal, punk, rock, pop en singer-songwriter. Nu noemt hij Nirvana,The Cure, Bon Iver, Placebo, Coldplay en Lil Peep als voorbeelden en ook de Japanse cultuur is een inspiratiebron. De muziek omschrijft hij zelf als “pop met melancholische beats en een verhaal. Muziek met een betekenis voor de mensen.”

Zijn eerste single Someday kondigt een ep aan met zes originele nummers en laat inderdaad een heleboel invloeden horen die samenkomen tot een eigen stijl die enigszins aanleunt bij Lous And The Yakuza en dat is geen toeval, want bij dat project verdiende SYMEN de eerste sporen.

Lũpḁ Gang Gang Quartet - Mobile

2021 is het jaar van Paul van Ostaijen. Niet alleen wordt de honderdvijfentwintigste verjaardag van de dichter gevierd, ook zijn meesterwerk 'Bezette Stad' werd honderd jaar. De jonge muzikanten van jazzfunkband Lũpḁ Gang Gang Quartet doken daarom in de studio met de tekst van Mobile, een gedicht dat deel uitmaakt van de jarige bundel. Het resultaat is een dadaïstisch nummer dat bewijst dat Van Ostaijen nog altijd even fris klinkt als honderd jaar geleden, zeker als zijn tekst begeleid wordt door “jeunes sauvages” van nu.

En deze jongelingen komen na twee ep's in 2022 met hun debuutalbum. Na de preproducties in VOLTA, nemen ze half november op met Nicolas Rombouts en Jan Viggria in de GAM-studio. Ook staan er heel wat live shows op het programma. Check hun socials.

31 oktober 2021
Marc Alenus