Inlandse Maatjes 2021 week 34

Inlandse Maatjes 2021 week 34

Met de rubriek Inlandse Maatjes, startten we een aantal jaren geleden als verzameling van nieuwe, Belgische singles om onze local scene toch wat extra te vertroetelen. Na een jaar of zo, besloten we om elke Belgische single die de moeite waard was, apart te belichten. Dat gaan we zoveel mogelijk blijven doen, maar op vrijdag komt er altijd zoveel tegelijk uit dat we deze singles toch weer gaan bundelen.

  1. Julien Firmin – Hanging On

Julien Firmin, nom de plum de Michael De Busscher, trekt zich niets aan van hypes en mengt op eigenzinnige wijze alt pop en blues. In 2018 bracht hij al een eerste album uit en op 29 oktober volgt er een tweede. Hanging On is daar een eerste single uit en hij wiens haar niet rechtop komt van de intense gitaarsolo aan het eind is ofwel kaal ofwel gevoelloos.

  1. Mooneye – Big Enough

Wie zelfs door het Nederlandse magazine Oor al overladen werd met superlatieven is ondertussen groot genoeg om een debuutplaat uit te brengen. Mooneye, rond frontman Michiel Libberecht, doet dat ook op 10 september. Als laatste voorproefje krijgen we de titeltrack, een tegelijk weids als intiem klinkende song die recht naar het hart gaat. De band plant een pak optredens in het najaar. Die vind je allemaal hier.

  1. Ramkot - Fever

Andere koek, zeg maar een stevige “soldatenkoek”, komt van het powertrio Ramkot dat opnieuw een vette groove weet te koppelen aan een orkaan van ziendende gitaar, en bonkige drums. Fever is de tweede single van hun aankomende ep die ze uiteraard ook live willen voorstellen. Dat doen ze begin december in De Vooruit. Alle details hier.

  1. KOALA – Starlord

Op 1 september komt er een nieuwe plaat van KOALA met zeven songs van de ep ‘Outlaw’ in een nieuwe versie, aangevuld met zeven nieuwe songs. Opnieuw werd het een erg verzorgde productie met veel fris klinkende samenwerkingen. Niet voor hokjesdenkjes, maar wie graag in hogere sferen raakt op verschillende muziekjes, kunnen we de plaat van harte aanbevelen. De recensie volgt nog, maar hier is al nieuwe single Starlord waarin een glansrol is weggelegd voor Jana Nys en Jonas Cozone.

  1. Selah Sue – Hurray ft. TOBi

Van Koala naar Selah Sue is niet eens zo’n grote stap, want ook zij verweeft triphop en andere urban genres in haar muziek. Dat is ook het geval in Hurray, een samenwerking met rapper TOBi waarin zij bovenop percussie en blazers haar veelzijdige stemgeluid laat klinken. Leuke opvolger van het bejubelde Free Fall en weer een mooie warmhouder voor die volgende plaat die (helaas pas) volgend jaar verschijnt.

  1. N∆BOU – Black Light

Wie wat zachte jazz zoekt, kan deze week terecht bij Nabou Claerhout en haar gezelschap. Met Black Light brengen ze de tweede single van hun aankomende debuutplaat en etaleren ze hun kunnen nog maar eens. Warme koperklanken, lyrische melodieën, gitaarakkoorden met een vleugje distortion en een subtiele ondersteunende drum, het zit er weer allemaal in.

Uiteraard vind je al deze singles en meer op daMusicSpot.

28 augustus 2021
Marc Alenus