Inlandse Maatjes 2018 (4)

Inlandse Maatjes

Deze week kijken we uit naar de nieuwe platen van Mantis, And Then Came Fall, Beech en Ampersand telkens door de bril van hun nieuwe single. Laat je verrassen door dit diverse inlandse kwartet.

Drie jaar timmert Mantis ondertussen aan de weg en dat resulteert op 9 maart van dit jaar in een eerste album dat ‘Magnolia’ zal heten.  Afgaande op eerste single Miasma zal de plaat vol staan met stevig beukende, instrumentale songs die ze zelf rangschikken op het schab van de pogojazz.

Miasma trekt voorbij als een bomcycloon, waarbij de drums als messcherpe hagelbollen in je gelaat slaan, de bassen aan je kleren rukken en de gitaren gieren als de stormwind. De windmolenwieken roteren als gek en wekken een golf aan energie op.

Op de dag van de release wordt de plaat voorgesteld in de Muziekodroom te Hasselt. Warm nu al op met die eerste track:

Na regen komt zonneschijn. Na Mantis komt dus And Then Came Fall dat ondanks zijn naam op zijn nieuwe single Gambler klinkt als een lentebriesje. Ukelele, handclaps, een tinkelende xylofoon en de clip dragen allemaal bij tot een vrolijkheid die je ook voelt als de zon, na weken grijze lucht nog eens door de wolken breekt. Op 2 februari komt het album uit via Starman Records en er staan al een pak optredens in de agenda van deze Leuvenaars. Overwin je winterdipje met Gambler.

Dat het in Aalst niet alle dagen carnaval is, bewijst dan weer het slackerpoptrio Beech met zijn nieuwe single 15 Years die binnenkort van een clip wordt voorzien door Achiel Van den Abeele en in de tussentijd alleen te beluisteren is via de vi.be-pagina van de band. Echo’s van illustere voorbeelden als Pavement en Neil Young waaien je tegemoet en die staan dan wel haaks op de tijdsgeest, maar ze charmeren wel. Wij zijn al overtuigd, nu de jury van de Rock Rally nog. Hieronder alvast een voorproefje van de clip.

De verrassing van deze week kwam uit de streek rond Oudenaarde waar Ampersand al een paar jaar aan de weg timmert. Onlangs kwam Bart Smet over van Blackfall naar deze band en toeval of niet: Ampersand klinkt op zijn nieuwe single Paper Town plots helemaal anders. Dat is geen slechte zaak, want twee jaar geleden brandden we hen nog af in de voorrondes van de Rock Rally.

De synths weven een vleugje spaghettiwesternsferen doorheen Paper Town, maar zonder dat het lachwekkend wordt. Wisselende zangstemmen bezorgen de song een ongelooflijke dynamiek en drukken een verlangen naar vrijheid uit. Die wordt aan het eind ook gevonden in een lang instrumentaal stuk dat wel nog herinnert aan de mathrock van destijds. Puike single die niet voor niets ook al eens ons #dagelijksbrood was, ook al omwille van de leuke clip.

28 januari 2018
Marc Alenus