#InEigenTaal - Noordkaap - Jedesmal Hurts Me More (1996)

#InEigenTaal - Noordkaap - Jedesmal Hurts Me More (1996)

Een weekje in de eigen taal, maar niet de hits. Niet de obligate voor de hand liggende radiofähige liederen, maar klasse albumtracks, die het niet tot single schopten, maar een ereplaats bekleden in onze collectie.

Flashback naar 1996 naar de Voerstreek. En niet voor een natuurwandeling of een robbertje taalperikelvechten, maar voor een double bill van Noordkaap en The Romans. Want in het V.C.C.V. (Vlaams Cultureel Centrum Voeren) De Voerpoort in Moelingen-Voeren had men het lumineuze idee om rock in Voeren leven in te blazen. Mooi zaaltje en twee groepen die net een nieuwe plaat te promoten hadden (Noordkaap met 'Programma ’96' en The Romans met 'Be My Star') en ze hadden beide bovendien hun grootste radiohit tot nog toe gescoord met respectievelijk Satelliet Suzy en Someday Cindy. Het moet zijn dat meisjesnamen toen garant stonden voor airplay is de achterafvaststelling.

Wat toen nog harder opviel, was dat Noordkaap ook behoorlijk straffe weemoed produceerde en meer bepaald in de vorm van Jedesmahl Hurts Me More, een trage met de klasse van een onversaagde stromende, brede rivier: “'t Is waar, 't is waar / De waarheid weegt meestal veel te zwaar / Jedesmal hurts me more / Als iedereen dat toch begrijpen kon”.

Er zou veel interpretatie achter kunnen zitten, maar Meuris speelt ook vaak met klanken van woorden en dan is interpretatie soms wat verder zoek, maar gaat het net daarom: de klank van een woord dat precies past in het gevoel van het moment. Zeer mooi en zoals gezegd het is een valse trage, want één keer op dreef, treft het nummer altijd vol in de maag. Zoals het hoort!

18 mei 2021
Laurens Leurs