#InEigenTaal - De Brassers - Kontrole (1980)

#InEigenTaal - De Brassers - Kontrole (1980)

Een weekje in de eigen taal, maar niet de hits. Niet de obligate voor de hand liggende radiofähige liederen, maar klasse albumtracks, die het niet tot single schopten, maar een ereplaats bekleden in onze collectie.

“De essentie van muziek was voor ons: zo lang mogelijk een bepaalde noot aanhouden, naar elkaar kijken en dan veranderen…Dat was een immense kick en dat is het nog altijd.” Voilà, het hele hebben en houden van Hamonts controversieelsten, De Brassers, in één zin samengevat.

Muziek maken, het leek iets dat door bijzondere wezens van een andere planeet werd gepleegd. De Brassers hebben er waarschijnlijk geen idee van hoeveel jonge tieners in Noord-Oost-Limburg ze destijds de weg gewezen hebben, want alleen in onze beperkte vriendenkring ging een pak volk over tot de aanschaf van een gitaar, drumstel of bas en werd er gespeeld, gerepeteerd tot de stukken er vanaf vlogen. Alles leek plots mogelijk, want De Brassers uit Hamont-Achel - wij herhalen: Hamont-Achel - hadden de Rock Rally-finale gehaald en ze stonden op die plaat, die machtige plaat, opgenomen in den Ancienne Belgique- wij herhalen: den Ancienne Belgique in Brussel.

Akkoord, The Machines uit Gent hadden gewonnen en ze hadden dat verdiend, maar de beste song op de plaat was er één uit Limburg - wij herhalen: uit Limburg - met Kontrole, een striemende aanklacht tegen de politiestaat die België geworden was en die iedereen stevig onder de knoet wilde houden.

En die prachtig uitgevoerde plaat, live opgenomen door Sylvain Vanholme (hij zal zich bij De Brassers toch eens achter het oor gekrabd hebben) met die magische illustratie van Joost Swarte, samen met 'Get Sprouts' zowat de heilige graal van de Belpop.

Kontrole is nooit een single geworden. Het had er nochtans één moeten zijn, maar het stond wel op die Rock Rally-plaat uit 1980 en in de hoofden van velen is het een anthem dat gekoesterd wordt. En als er ooit een protestsong in België gekozen moet worden, zoek niet verder. Dit is er één die kan tellen.

19 mei 2021
Laurens Leurs