Individual Friends - IF

Individual Friends - IF

Samenwerken over de taalgrenzen heen, velen hebben er de mond van vol, maar Individual Friends doen het al jaren, maar in de coulissen. Nu treedt dit twaalfkoppige project eindelijk naar buiten. En hoe!?

Individual Friends geeft de term supergroep een nieuwe betekenis. Na een paar middagen in een Brussels park en de daaropvolgende lange nachten vonden twaalf muzikale, long-time vrienden elkaar in het schip van Jef Mercelis om in de herfst van 2017 te beginnen aan een gezamenlijk album. Vandaag verschijnt daarvan de eerste voorbode.

Individual Friends bestaat uit Manu Low, Kris Dane, Bai Kamara Jr. een paar leden van Ghinzu, de Matt Watts Group, Sharko, Mercelis, Noodzakelijk Kwaad, Wappetonaa en Earthman Doublewood. Elk lid past zijn eigen unieke kennis van groove en scherpe zin voor melodie toe, waar vervolgens elektronica en wakker schuddende poëzie wordt over uitgekapt.

Hoe sterk die mayonaise pakt, blijkt uit de eerste single, tevens de titeltrack van de aankomende plaat, IF (Individual Friends) Daarop zingen Matt Watts en Jan Ducheyne, maar er is niet één individu dat alle aandacht trekt. In de plaats daarvan slaagt elk lid erin om op zijn eigen manier druk op de ketelende samenwerking te houden, geheel volgens de leuze van ons land: l’Union Fait La Force!  

When you feel the shivering go all the way down to your spine, then you know your spine is the bassline…” zo begint het afsluitende spoken word gedeelte. Wat volgt is een begeesterende monoloog, maar wat vooraf ging is zo mogelijk nog leuker. IF is een geweldige kennismaking met deze supergroep. We kunnen al niet wachten tot de plaat uitkomt dit najaar. En op 16 december staat deze band in de Botanique.

25 juni 2020
Marc Alenus