Incubate 2015 – Het weekend

Achtergrond

De week kreeg u al. Tijd om het weekend aan te pakken dus. Ook daar valt er allerlei lekkers te halen, smaken en proeven. Wij pikten er enkele namen uit.

Ze zijn dan wel gereduceerd van kwartet tot trio, maar Errors doen in wezen nog steeds wat ze altijd deden: rockmuziek door de elektronische mangel draaien. En dan hoef je niet noodzakelijk bij de zeemzoete elektro uit te komen, die overal uit de populaire boxen schalt. De nieuwe plaat ‘Lease Of Life’ is in elk geval intrigerend genoeg om de band nog eens aan het werk te gaan zien.

Als er één groep is waar een orkest bij past, dan is het toch wel Mercury Rev, zeker. En dit concert op Incubate wordt dus behoorlijk exclusief. Want het Tilburg Conservatorium orkest doet mee. Wij kunnen meteen al een resem songs van deze band bedenken waarbij een orkest fantastisch zou kunnen zijn. Maar, de band een tikkeltje kennende, zullen het die net niet zijn. Dus als u houdt van verrassingen, weet u nu alvast waarheen.

Check er even Spotify op na. Er zijn een half dozijn bands en projecten waarmee Jad Fair, ook nog zanger-gitarist van noisepopband Half Japanese, muziek heeft gemaakt. Nu is hij weer op stap met Norman Blake, ook al geen onbekende voor de liefhebber van de betere poprock, want Blake deed meer dan zijn duit in het zakje bij Teenage Fanclub. Samen maakten ze onlangs nog het toepasselijke getitelde ‘Yes’, waarop Blake muziek maakt en Fair babbelt. En het is allemaal erg positief. Daarop kunnen wij dus enkel – juist ja – yes zeggen.

Gimmicks moeten er zijn en dus vonden de gasten van Hookworms er niets beters op dan enkel initialen van namen te gebruiken. Want eigenlijk is dat toch gewoon bijzaak, namen. Waar het om draait, is tegendraadse noisepop met een zanger, die elk moment de naald lijkt te doen doorslaan. Beetje Archie Bronson Outfit, beetje krautrock, veel oorwurmen. Genoeg om ons over de streep te trekken.

De kwajongen uit Bedfordshire is terug. Hoewel, terug. Nieuw werk heeft Badly Drawn Boy alvast niet bij zich. Maar hij komt zijn alom bejubelde debuut ‘The Hour Of Bewilderbeast’ integraal spelen. Dan zijn wij op zijn minst geïnteresseerd. Want we hebben de man al prachtige concerten weten geven. Al kan het soms ook de andere kant uitgaan, afhankelijk van zijn nogal wispelturige humeur. Maar als hij het naar zijn zin heeft, dan kan dat vonken geven. Dus, als we nu met zijn allen een beetje helpen, …

Rock uit Chili? We kijken er niet eens meer van op. Naast Föllakzoid laat nu ook The Holydrug Couple van zich horen. En ook dit gezelschap houdt van krautrock, maar doet dat toch weer anders. Het is dan ook “maar” een duo. Maar ze weten wat ze willen, dit tweetal en daarbij houden ze altijd de ogen op het doel. Psychedelisch nu en dan, spannend altijd.

Sinds ‘Lost Channels’ is het behoorlijk snel gegaan voor Great Lake Swimmers. Met die plaat vielen plotseling alle stukjes op zijn plaats. Nu is er ‘A Forest Of Arms’, waarop hij opnieuw lijkt terug te keren naar de basis: ongewone locaties waar eenvoudige liedjes werden opgenomen. Maar er is nog meer. Want Tony Dekker verstaat de kunst van het optreden. En dat straalt dan af op zijnpubliek, die dat weer teruggeeft aan de band. Enzovoort en zo verder.

Nog zo eentje waar je moeilijk een streep op kunt trekken. Enige vaste waarde binnen Willard Grant Conspiracy is de imposante Robert Fisher, die met donker-zuiderse stem zijn songs zingt. En de sfeer die daarmee gecreëerd wordt is al even indrukwekkend. Maar wie zijn Americana graag akoestisch en puur heeft, zal hiervan kunnen genieten. Het zal dus weer afwachten worden wie hij deze keer bij zich zal hebben (of juist niet), maar dat het opnieuw de moeite wordt, daar twijfelen wij geen moment aan.

16 september 2015
Patrick Van Gestel