In The Dutch Mountains - Fatal Flowers

In The Dutch Mountains - Fatal Flowers

Een week lang worden alle clichés van tulpen, kaas en molens vervangen door fraaie, welluidende gitaarpop.

Fatal Flowers - Younger Days (1985). 

Als je met een nummer als Younger Days debuteert, leg je de lat hoog, torenhoog. Aan ambitie dan ook geen gebrek bij de Flowers? want in de (te) korte carrière werd samengewerkt met de allerbesten gaande van Craig Leon over Vic Maile tot Mick Ronson, dé Mick "Spider from Mars" Ronson.

Wij vonden de debuut-mini-lp al vrij snel na release in 1985 in een uitverkoopbak in de Brusselse Marollen, alwaar sommige persmensen wel vaker heel snel de persreleases kwamen dumpen. En dat tot groot jolijt. Paar keer live gezien en dat was altijd spannend. Alleen liep de cool hen dan wel eens in de weg, waardoor de vonk niet altijd passend oversloeg op het publiek.

Later nog de affiche gedeeld met die andere groep van Richard Janssen, Shine, die ook behoorlijk straf was, maar verder weinig of geen potten meer brak. Prachtig nummer, nog altijd: " Your younger days have sailed with the tide". Vrij onverwacht werd het nog een behoorlijke hit en bleek het achteraf hun enige top veertig-notering. "Onhollands goed", orakelde de Nederlandse pers meermaals, maar het mocht niet baten en het bleven parels voor de zwijnen...

10 juni 2020
Laurens Leurs