In geuren en kleuren: Leffingeleuren (1)

Achtergrond

'It’s a Belgian festival, Jim, but not as we know it…'

In geuren en kleuren: Leffingeleuren (1)

Gezelliger dan Pukkelpop, properder dan Dour, vriendelijker dan Werchter en avontuurlijker dan de Lokerse: het dichtst tegen de herfst aanschurkende festival van ons land is meteen ook een van de mooiste. Hier zijn alvast nog tien redenenen (in twee delen) om de laatste afspraak van de festivalzomer niet te missen.



Het Zesde Metaal

‘It’s Nederlandstalige pop, Jim, but not as we know it’.

Wannes Capelle en de zijnen brengen nog vòòr de winter een nieuwe plaat uit. Van hun vorige, ‘Ploegsteert’, spookt nog steeds de ode aan Frank Vandenbroucke door onze kop. Capelle slaagde er in om in goed drie minuten alle lelijkheid en roddels over de betreurde wielrenner van tafel te vegen en te vervangen door prachtige beelden en een waardige herinnering aan het getroubleerde wonderkind. Ook in hun overtuigende live-set is Ploegsteert een hoogtepunt. Preparez vos mouchoirs!

Magnus

‘It’s Depeche Mode, Jim, but not as we know it’.

‘Where Neon Goes To Die’ (pràchtige titel), de tweede plaat van Barman & Bolland is donkerder, gelaagder en minder zomers dan hun eerste, intussen tien jaar oude worp ‘The Body Gave You Everything’. Live laat het dynamische duo zich intussen begeleiden door niet minder dan een supergroep, met onder meer Tim Vanhamel en drumtovenaar Christophe Claeys (ex-Balthazar). Het charisma van Barman doet de rest.

Tom McRae

‘It’s singer-songwritership, Jim, but not as we know it’.

McRae is een rasperformer die in z’n dooie uppie hele zalen en festivalweiden moeiteloos aan z’n lippen gekluisterd houdt. De man loopt en samplet dat het een lust is, wisselt ballads en gestoorde pop af met stand-up comedy en spoken word, en zelfs, als het meezit, een onvervalst Bruce Springsteen moment. Z’n passage op De Nachten, enkele jaren geleden, was memorabel, en we verwachten van z’n doortocht in West-Vlaanderen niet minder.

Robbing Millions

‘It’s pop, Jim, but not as we know it’.

Tijdens de laatste editie van de Nachten, werd Robbing Millions door het kruim van de Belgische muziekscène het vaakst geciteerd als niet te missen band. Het voordeel van de verrassing hebben ze dus niet meer. Maar dat zal de Brusselaars worst wezen. Robbing Millions doen op internationaal niveau spannende dingen met pop, ergens tussen Phoenix, Sean Nicholas Savage en MGMT in.

Oscar & The Wolf

‘It’s the new Balthazar, Jim, but not as we know it’.

Terwijl het meisje en de jongens van Balthazar zich volop toeleggen op een nieuwe plaat, nemen Oscar & The Wolf croonend en heupwiegend de vrijgekomen plaats in. Nog in – supperhippe – kinderschoenen, weliswaar, maar alvast zeer de moeite om gade te slaan. Met een heel eigen sound en Max Comombie als een soort van melancholische derwish-in-slow-motion, zorgt Oscar & The Wolf altijd voor spektakel. Wie erbij was toen Colombie deze zomer Veronique de Kock een natte broek bezorgde in Villa M, weet wat we bedoelen.

Leffingeleuren vindt plaats van 19 tot en met 21 september in Leffinge. Wij hebben 5 (vijf!) duotickets te geef voor zondag 21 september met onder meer Admiral Freebee, Woven Hand en Tom McRae. Een simpele mail met als onderwerp 'Leffingeleuren' naar win@damusic.be kan al volstaan om er eentje in de wacht te slepen!

13 september 2014
Peter Lissens