#IMJohnMcGeoch - Siouxsie And The Banshees - Head Cut

#IMJohnMcGeoch - Siouxsie And The Banshees - Head Cut

Op maandag 4 maart was het twintig jaar geleden dat de Schotse gitarist JohnMcGeoch op achtenveertigjarige leeftijd overleed. De man geldt nog steeds als één van de invloedrijkste gitaristen van zijn tijd en bepaalde onder meer mee het muzikale geluid van groepen als Visage, Magazine en Siouxsie And The Banshees. Op die manier beïnvloedde hij ook onbewust een hele reeks jonge gitaristen waaronder Johnny Marr  en Jonny Greenwood. Hoog tijd om de man alle eer aan te doen.

Robert Smith vervangen in een groep om dan op jouw beurt terug te worden vervangen door diezelfde Robert Smith... We hebben een licht vermoeden dat John McGeoch één van de weinigen is die het overkwam.

We keren terug naar 1979. Siouxsie And The Banshees staan aan de vooravond van de release van 'Join Hands' en de daarbij horende tour. Drummer Morris en gitarist Mc Kay zijn net uit de band gestapt. Robert Smith, die met The Cure in het voorprogramma speelt, biedt aan om de eerste avond van de tour gitaar te spelen.

De groep is voorlopig gered en gaat koortsachtig op zoek naar een gitarist. Al snel komen ze terecht bij John McGeoch. Drie jaar later moet diezelfde McGeoch, overmand door de stress van het touren en de daaruit voortvloeiende alcoholproblemen, Siouxsie And The Banshees verlaten. Hij wordt vervangen door... jawel, Robert Smith. De cirkel is rond.

Diezelfde Robert Smith rekent trouwens het nummer Head Cut van Siouxsie And The Banshees, met McGeoch op gitaar, tot de top vijf van zijn favoriete gitaarnummers. En wie zijn wij om de man tegen te spreken.

                                                                     

9 maart 2024
Erik D'Heer