#IMJohnMcGeoch - Public Image Ltd. - Rise

#IMJohnMcGeoch - Public Image Ltd. - Rise

Op maandag 4 maart was het twintig jaar geleden dat de Schotse gitarist JohnMcGeoch op achtenveertigjarige leeftijd overleed. De man geldt nog steeds als één van de invloedrijkste gitaristen van zijn tijd en bepaalde onder meer mee het muzikale geluid van groepen als Visage, Magazine en Siouxsie And The Banshees. Op die manier beïnvloedde hij ook onbewust een hele reeks jonge gitaristen waaronder Johnny Marr  en Jonny Greenwood. Hoog tijd om de man alle eer aan te doen.

Wanneer John Lydon in 1984 aan de mouw trekt van McGeoch om zich bij Public Image Ltd. te voegen, twijfelt hij. Ondanks het feit dat hij een groot bewonderaar is van Lydon, gaat hij uiteindelijk niet op het aanbod in. Hij heeft immers alle vertrouwen in The Armoury Show, waarvan hij op dat moment deel uitmaakt.

Maar het succes blijft uit en mede omwille van financiële redenen zegt hij uiteindelijk toch toe aan Lydon. Het betekent meteen het einde voor The Armoury Show. Uit die periode komt deze live versie van Rise, waarin McGeoch schittert.

8 maart 2024
Erik D'Heer