#IMJohnMcGeoch - Magazine - Shot By Both Sides

#IMJohnMcGeoch - Magazine - Shot By Both Sides

Op maandag 4 maart was het twintig jaar geleden dat de Schotse gitarist JohnMcGeoch op achtenveertigjarige leeftijd overleed. De man geldt nog steeds als één van de invloedrijkste gitaristen van zijn tijd en bepaalde onder meer mee het muzikale geluid van groepen als Visage, Magazine en Siouxsie And The Banshees. Op die manier beïnvloedde hij ook onbewust een hele reeks jonge gitaristen waaronder Johnny Marr  en Jonny Greenwood. Hoog tijd om de man alle eer aan te doen.

Het begon voor McGeoch allemaal in 1977, toen hij samen met Howard Devoto Magazine oprichtte. Devoto, eerder nog bij punkgroep The Buzzcocks, vond in McGeoch de ideale kompaan om de progressieve groep op te richten die hij voor ogen had. Magazine was geboren.

Debuutalbum 'Real Life' uit 1978 wordt beschouwd als één van de eerste postpunkalbums. Uit dit album pikken we Shot By Both Sides, de debuutsingle. De titel van het nummer spruit voort uit een politieke discussie die Devoto had met zijn vriendin. Zij zei hem: "Uiteindelijk zal je door beide kanten worden neergeschoten".

5 maart 2024
Erik D'Heer