Illuminine - Eunoia's Theme

Illuminine - Eunoia's Theme

In een wereld vol schreeuwers kiest Kevin Imbrechts ervoor om te fluisteren. Al was het maar om zichzelf rustig te maken.

Op 20 oktober 2023 brengt illuminine “#4’ uit, het vierde album van het geesteskind van Imbrechts. Dat doet hij op het Duitse label Blue Marble waarvan hij zelf ook de huidige baas is. Eunoia’s Theme, de opener van dat album, is ook de eerste single. Het zachte nummer gaat over Imbrechts' worsteling van het omgaan met autisme in onze hedendaagse samenleving.

Sinds hij het componeerde, speelt hij de gitaarmelodie van Eunoia's Theme telkens wanneer hij wil ontsnappen naar zijn denkbeeldige zorgeloze en vredige wereld. Het nummer klinkt als Balmorhea, The Album Leaf of Explosions In The Sky. Rustige, melancholische en neoromantische compositorische ambient met unieke akoestische en elektrische gitaararrangementen.

Het begrip ‘Eunoia’ heeft door de eeuwen heen veel betekenissen gekregen. Het is het kortste Engelse woord waarin alle klinkers zitten en het is ook een zeldzaam gebruikte medische term die verwijst naar een toestand van normale geestelijke gezondheid. Voor Imbrechts staat eunoia voor een mooie gedachte en een gevoel waar negatieve piekergedachten naar de achtergrond verdwijnen. Een fijne en rustgevende conversatie met jezelf.

Imbrechts: “Muziek is voor mij altijd een vlucht geweest uit de complexe realiteit die ik door mijn autisme ervaar. Bij het schrijven van dit nummer was dit niet anders en ik herinner me nog dat dit nummer in enkele minuten geschreven was, een mooie momentopname en één van de zeldzame momenten dat ik toen rust in mijn hoofd vond. Ik heb er ook bewust voor gekozen om alle originele takes te behouden en deze zo op plaat te vereeuwigen. Sindsdien speel ik het hoofdthema van dit nummer als ik rust in mijn hoofd wil en eventjes in een onbezorgde wereld wil vertoeven. ‘Eunoia’s Theme’ is de basis van deze nieuwe plaat en heeft het hele creatieve proces voor ‘#4’ in beweging gezet. Een soort van blikopener voor mijn ziel op dat moment.”

11 augustus 2023
Marc Alenus