#IanDuryEtc - Ian Dury & the Blockheads - Hit Me With Your Rhythm SticT

#IanDuryEtc - Ian Dury & the Blockheads - Hit Me With Your Rhythm SticT

Het was een behoorlijke cultuurclash toen Avro’s Toppop in 1977 verblijd werd door ene Ian Dury & zijn Blockheads. Het werd aangekondigd als punk, maar het was verdomd funky en eclectisch (al werd dat woord toen nog niet gehanteerd) bovendien. En al werd de man gehinderd door een handicap, hij ging er toch tweehonderd procent voor. Ook dat hadden we nog niet gezien in ons muzikaal venster op de wereld, genaamd Avro’s Toppop. Enfin, hij was een geval apart en is dat ook gebleven. Beetje wars, tikje dwars maar met volle overtuiging. En zijn invloed is gebleven, want ook vandaag wordt hij gekoesterd en beschouwd als één van de founding fathers van de Britpop.

Wij waren een tikje te jong om bewust de start van de punk te hebben meegemaakt. Het ging via het omwegje van de hitparade en Avro's Toppop, waar de eerste "punkhits" de deuren openzwaaiden. En dan bedoelen we niet X Ray Spex, Adverts of Television Personalities, maar eerder Denis van Blondie, Ca Plane Pour Moi van Plastic Bertrand en Sex And Drugs And Rock & Roll van Ian Dury & The Blockheads. En via het onnavolgbare Radio Cité van Marc Moulin was het vooral Hit Me With Your Rhythm Stick dat volledig terecht werd platgeplugd.

Het nummer met de lijn "It's nice to be a lunatic", was geïnspireerd door een venijnige opmerking van een leraar in de schooldagen van Dury in het kunstcollege van Walthamstow. De pubrockende cockneypoëet had inderdaad de juiste no-nonsense-punkattitude, maar tezelfdertijd ook een geöliede en pretty darn good funkingmachien in de vorm van een perfect gerodeerde begeleidingsgroep.

The Blockheads waren, na een beproefd pubrockbestaan als Kilburn And The High Roads, van alle markten thuis waren. Orkestleider en gitarist-pianist Chaz Jankel leidde het collectief met gedecideerde, funky hand (zo funky dat, jaren later, een sample van What A Waste opdook bij A Tribe Called Quest, "Can I Kick It"). The Blockheads spelen nog steeds, maar er zijn er nog die op een zelfde koppige, bokkige doch interessante manier platen produceren en die laten we deze week de oren passeren: "Dass ist gut! C'est fantastique! Hit me! Hit me! Hit me!"

5 april 2021
Laurens Leurs