I Love Techno for dummies

Achtergrond

Het is weer zo ver. De hoogmis van de elektronische muziek settelt zich ook dit jaar in de Expohallen van Gent. Meer, luider, harder, beter, groter... Meer dan 35 namen, waaronder Dave Clarke, Boys Noize, Crookers, Laurent Garnier, Tiga en Vitalic pompen een hele nacht lang beats door de gigantische boxen. Om de avond wat vlotter te laten verlopen en het muzikaal genot te optimaliseren komt daMusic met tien tips op de proppen. Zo wordt I Love Techno een onvergetelijke ervaring.

I Love Techno for dummies



 

1. What's the plan Stan? Een voorbereid man is er twee waard, dus: kam de website van I Love Techno uit van onderen tot boven. Ga door de line-up, kies de namen die je zeker wil zien en print desnoods een uurregeling af. Op de ILT-site staat een handige tool om je avond volledig te plannen en af te drukken. Zo hoef je ter plaatse niet meer uit te zoeken wie waar speelt en bespaar je jezelf nutteloze tochtjes. Voor de die-hards is er trouwens ook een iPhone-applicatie die je door de avond loodst. Vergeet trouwens niet op voorhand geld af te halen, want ter plaatse zijn er geen bankautomaten.

2. Er komt ongetwijfeld een moment waarop je je vrienden verliest in de mensenmassa. De één wil naar Carl Craig, de andere naar Buraka Som Sistema. Spreek op voorhand een plaats en eventueel uur af om te verzamelen. Gsm's doen wonderen, opvallende kledij nog meer. Draag je Teletubie-kostuum en je vrienden vinden je gegarandeerd altijd terug.

3. Probeer er op zijn minst te geraken. Vorig jaar werden heel wat mensen al in het station of vanop de parking naar een ziekenhuis geëvacueerd. Overvloedig alcoholgebruik was de boosdoener. Indrinken mag altijd, maar probeer te doseren. Een goede maaltijd voor het feest kan trouwens wonderen doen. Zo heb je de nodige energie om wat langer door te gaan op de set van Simian Mobile Disco. En ja, een pita is ook goed.

4. Een gouden tip: probeer op tijd te komen. Als je Speedy J wil zien om 23 uur, dan is het niet aan te raden een half uurtje op voorhand aan de ingang te gaan aanschuiven. Er is veel volk, heel veel volk, en elk jaar opnieuw moet je een hele tijd aanschuiven om binnen te komen. De vestiaire gaat iets vlotter, maar ook dat neemt toch ook weer wat tijd in beslag. En uit ervaring nog dit: zorg ervoor dat je ticket in de juiste broek zit, want zonder geraak je absoluut niet binnen.

5. Er zijn vijf rooms en per room kan er 5.000 man binnen. Dat komt dus op 25.000 man. Er zijn echter 35.000 tickets verkocht, dus loopt er zo'n 10.000 man verdwaald. Veel volk, dus. Eenmaal een zaal vol zit, kom je er niet meer in zonder (lang) aanschuiven. Wil je per se Birdy Nam Nam zien, ga dan een half uur voor het begin van hun set naar de juiste zaal. Zorg ook dat je genoeg drankbonnetjes hebt en plan je wc-gebruik. Ook daar is het namelijk aanschuiven. En het zou zonde zijn om bijvoorbeeld de zaal te moeten verlaten in het midden van Brodinski zijn set.

6. Geraak je niet meer binnen bij Paul Kalkbrenner, dan is de kans groot dat je zijn en anderen hun set alsnog kan volgen op groot scherm in de Switch Video Room. Daar zijn trouwens ook de wc's, de chill out en de drankbonnen te vinden.

7. Elk jaar opnieuw vallen heel wat fuivers in zwijm, en dan hebben we het niet over liefdesperikelen. Oververhitting en uitdroging zijn de grote duivels. Niet alleen promoten we dus functioneel naakt, af en toe eens uitblazen in de chill out en alcoholische dranken afwisselen met frisdrank kunnen soelaas brengen. Er zijn trouwens standjes met gratis waterbevoorrading. Neem eventueel een lege Camelbag of wijnzak mee. Die kan je daar dan opvullen,waardoor je opnieuw minder hoeft rond te lopen!

Om onze woorden wat kracht bij te zetten, laten we even dj Rush aan het woord: "Ik vergelijk uitgaan graag met autorijden: wie twee uur aan een stuk achter het stuur zit, last best een pauze in. Voor dansen geldt net hetzelfde: sta je twee uur aan een stuk te shaken, stop even en ga wat chillen om weer op adem te komen. En ga iets drinken. Een luchtje scheppen gaat natuurlijk enkel als de organisatie je toelaat om naar buiten te gaan, en dat is niet steeds het geval, wat ik toch jammer vind. Wat mij betreft, mogen ze het aanbod aan vruchtensapjes gerust wat uitbreiden: een frisse mango juice na twee uur dansen is echt wel hemels."

8. Probeer het mixen aan de dj's over te laten. Drugs, alcohol en warmte zijn al - tijd een slechte combinatie.

9. Het gaat er luid aan toe, dus probeer je oren wat te beschermen. Gehoorschade is een hot topic nu, dus met wat geluk zijn er aan de balie oordopjes beschikbaar. Maar neem toch maar het zekere voor het onzekere en koop er een paar in de apotheker. Goedkoop, in alle kleuren beschikbaar en makkelijk weg te steken.

10. Wees, tot slot, vriendelijk tegen de tramchauffeur die je naar huis brengt.

 

5 augustus 2010
Niel Van Herck