Hurray, Canada Day

Wiki

Hurray, Canada Day

Hurray, it’s Canada day. Parades en vuurwerk aldaar, voor ons gewoon een uitstekende reden om een lijstje met bekende en minder bekende Canadezen samen te stellen.

Zeg je Canada, dan zijn er van die iconen waar je niet omheen kunt. U gaat ons toch niet vertellen dat u nog nooit hebt gehoord van Neil Young, Leonard Cohen of Joni Mitchell? Indien wel komt onze man u graag persoonlijk bijles geven. Maar wel eerst de oren uitspoelen met de nodige, ecologisch verantwoorde en naar esdoorn ruikende zeep.

Iets dieper onder de vruchtbare, Canadese bodem verstopt, ligt The Tragically Hip, die op tragische wijze nog niet eens zo lang geleden de waarlijk legendarische frontman Gordon Downie moesten toevertrouwen aan diezelfde Canadese grond.

En daar, net onder die korst, zitten nog lekkernijen als Arcade Fire en Feist, van wie respectievelijk heel recent en heel oud werk werd opgevist.

Iets dieper begraven zitten deze pareltjes van Wintersleep en Stars. Een ideale gelegenheid om kennis te maken (en in het najaar kan je ze meteen gaan bekijken in Trix).

Een groep, die uitgezwermd is naar tientallen andere bands (waaronder ook Feist en leden van Wintersleep), maar af en toe toch terug samentroept, is Broken Social Scene. Zwaar onderschat, als je het ons vraagt, maar wie zijn wij ?

De hele familie Wainwright is hier ook op haar plaats. Maar omdat we het u niet te gemakkelijk willen maken, kiezen we voor The Wainwright Sisters. En neen, dat is geen nummer van Simon & Garfunkel (al maakten zij het wel populair.)

Canadezen houden ook van stevige rock en metal. Bands als Voivod (binnenkort op Alcatraz), Danko Jones, Nickelback - we konden het niet laten - en recent ook Kataklysm doen de esdoornbladeren regelmatig ritselen.

Canada, dat is echter vooral folkrock en aanverwanten zoals Americana. We openden dit lijstje met een paar grootheden in het genre, maar deze mindere goden willen we jullie ook niet onthouden wegens te goed om te negeren: Cowboy Junkies (donderdag op Gent Jazz), Great Lake Swimmers en Neko Case.

En als u het tot hier hebt volgehouden, willen wij u nog graag belonen met twee buitenbeentjes. Letterlijk dan, want noch Low noch Boards Of Canada zijn afkomstig uit Canada, maar ofwel bandnaam ofwel songtitel zijn onmiskenbaar.

(PVG, NH, MDS, AH, GD, CD, MA, TT)

 

1 juli 2019
Patrick Van Gestel