Huracán - 'Realm Of Instability'

Introducing

Het Gents-Antwerpse sludgekwartet Huracán is met 'Realm Of Instability' toe aan een tweede ep. Huracán maakt, zoals de naam doet vermoeden, stormachtige muziek met verrassende wendingen waarbij straffe riffs, drie zangstemmen en hypnotiserende drums de dienst uitmaken.

Sinds 2013 komen we Bert Roos (bas, zang), Christophe Wille (gitaar, zang), Geert Reygaert (gitaar) en Tijs De Langhe (drums, zang) op geregelde tijdstippen tegen op Vlaamse podia. In 2015 zag de eerste ep, 'Huracán the band', het licht, waarop het publiek kennismaakte met hun stonerachtige sludge. De ep bracht de band tot op een aantal alternatieve festivals (Roadkill, Dunk! Festival, Akkerpop en Rodeofest) en het leverde de band zelfs een nominatie op als talent van het jaar bij de collega's van Cutting Edge.

Maar de vier bleven niet bij de pakken zitten. Tussen de optredens en het dagelijkse werk door werden er nieuwe songs geschreven en plannen gemaakt. Met de ervaring van de eersteling wisten ze wat er beter kon en waarop moest gelet worden. Op 'Realm Of Instability' is Huracán dan ook in full force te horen.

Het lijkt er inderdaad op dat op deze tweede release muzikaal alles op de plaats valt. De vijf nummers terroriseren je oorschelpen; gitaren klinken heftiger dan ooit; de tempowisselingen zijn amper te tellen; bas en drums knallen en Tijs vuurt zijn troepen aan van achter het drumstel. De nummers krijgen bovendien extra dynamiek door de verschillende zangstemmen. Het contrast is immers groot tussen de melodieuze stemmen van Christophe, Bert en de geef-acht-stem van Tijs, maar het pakt goed uit; zoals ook Black Tusk of Mastodon dat doen.

Sterkste nummers op 'Realm Of Instability' zijn het titelnummer, ook voorzien van videoclip, dat, eenmaal de intro door de Antwerpse rapper Rico Savage is afgelopen, zich als een thrashy nummer profileert, maar gaandeweg via tempowisselingen in de juiste plooi valt; Whispers wordt zacht en melodieus ingezet maar zwelt dan aan tot één van de betere Huracán nummers; en opener Dark Numbers laat flitsend gitaarwerk van beide gitaristen horen.

Fans van bands als Black Cobra, het oude Mastodon en het eerder vermelde Black Tusk, kunnen blindelings deze ep aanschaffen, verkrijgbaar op stijlvol, wit vinyl en cdin de betere alternatieve platenzaak of bij de band zelf, tijdens één van de optredens, te beginnen op 25 maart wanneer ze in zaal Trefpunt te Gent dit album voorstellen. (geflankeerd door de eerder vermelde Rico Savage en het Nederlandse An Evening With Knives).

21 maart 2017
Bert Gysemans