Hot Chip - Why Make Sense

Achtergrond

 

 

Titel: ‘Why Make Sense?’

Releasedatum: 18 mei 2015

Producer: Mark Ralph en Hot Chip

Gasten: Posdnuos (De La Soul) en Green Gartside (Scritti Politti)

Record Label: Domino Records

Vorig album: ‘In Our Heads’ (2012)

 

 

 

 

  • Joe Goddard vertelde in een interview dat de meeste nummers zo snel mogelijk zijn ingeblikt in hun studio’s in Oxfordshire en London. Dit deden ze om de nummers zo puur mogelijk te houden en niet te overladen met verschillende lagen en geluiden: "We try to work really quickly so we don’t work the life and soul out of it."
  • De cover is gemaakt door Nick Relph en Matthew Cooper, en is geïnspireerd door het werk van Bridget Riley – een Britse kunstenares die in London woont. De cover is speciaal omdat geen enkele dezelfde is. Er wordt namelijk een kleurenpallet van 501 verschillende kleuren gebruikt bij het drukken, zodat elke cover een andere tint heeft. Zo zullen er maar liefst 130.000 verschillende covers in omloop zijn.
  •  Op zeven mei werden er in Groot-Brittannië verkiezingen gehouden. Op die dag hebben de leden van Hot Chip hun website omgetoverd tot een verkiezingsblad waar je ook de titeltrack kon beluisteren. Voor mensen in de UK was de site een weerspiegeling van de BBC site, in de USA zag je een kopie van The Drudge Report. De website stond vol met artikels over de verkiezingen en vol spellingsfouten, als aanklacht tegen de steeds ongeduldigere en zwakkere journalistiek.
  • Het album zou oorspronkelijk een dubbelalbum geworden zijn, al werd dat idee op het nippertje teruggetrokken. Desalniettemin wil de band toch een ep uitbrengen die de ‘Separate EP’ zal heten en vier nummers zal bevatten. Single Burning Up is het eerste nummer van deze EP. Wie de deluxe versie koopt van ‘Why Make Sense’ krijgt deze ep erbij.
  • De eerste single van het album Huarache Lights is genoemd naar een Mexicaans gerecht. Huarache zou ook een typische Mexicaanse sandaal zijn. Verder zitten er in het album nog slinkse verwijzingen naar de bandleden hun favoriete gerechten (White Wine and Fried Chicken).

Voorluisteren? (klik op de links)

1. Huarache Lights

2. Love Is The Future

3. Cry For You

4. Started Right

5. White Wine and Fried Chicken

6. Dark Night

7. Easy To Get

8. Need You Now

9. So Much Further To Go

10. Why Make Sense?

Of je kan het album al helemaal streamen via deze link.

Live het album horen?

Hot Chip begon hun tour tijdens het BBC Radio 6 Music Festival op 12 februari. Sindsdien, tot hun optreden op 21 mei in Parijs, zijn al hun zaalshows reeds uitverkocht. Op 17 mei komen ze langs op Les Nuits Botanique. Na een tour in Amerika vallen ze deze zomer terug Europa binnen oa. op Rock Werchter, Pitch Festival Amsterdam, Lowlands, Roskilde, Rock en Seine en Lollapalooza in Berlijn. Kansen genoeg dus om deze helden te gaan begroeten!

15 mei 2015
Joris Roobroeck