Hoera, techno op I Love Techno

Achtergrond

De voorbije jaren leek I Love Techno een identiteitscrisis te ondergaan. Dat merkte je aan de line-up, die alle richtingen uit ging. Techno heeft zich een tijd lang teruggeplooid in zijn schulp om te herbronnen. In die periode moeten ze zich bij ILT hebben afgevraagd hoe ze die grote zalen zouden vullen. Maar techno is, dankzij een frisse en jonge garde, weer helemaal terug. I Love Techno is dus dit jaar weer meer techno dan ooit te voren.

Hoera, techno op I Love Techno



Vier van de vijf zalen vallen dit jaar bijzonder donker uit. Enkel in de Green Room worden de hitgevoelige acts binnengelaten. Wie de charts een beetje in het oog houdt, zingt nummers van Clean Bandit (‘Rather Be’), Duke Dumont (‘I Got U’), Klangkarussell (‘Sonnentanz’), Ten Walls (‘Walking With Elephants’) en Gorgon City (‘Real’) zo mee. Ondertussen kijkt iedereen, na passages op Pukkelpop en Les Nuits Botanique, ook uit naar het derde album van Étienne De Crécy’s Superdiscount. En naar de live act. Wijzelve incluis.

En verder horen we in de andere zalen veel stevig geweld. Oude rotten als Jeff Mills, Dave Clarke (zijn zeventiende editie!), DJ Rush en Marco Bailey zorgen ongetwijfeld voor een massale hersenschudding. Maar ook recentere namen zoals de Berlijnse Rødhad, die vorig jaar nog een uitstekende ep uitbracht op het Belgische Token van Kr!z. Of Paula Temple, onlangs opgepikt door R&S. De jongste in het gezelschap is ongetwijfeld Happa. Al mag je hem niet afrekenen op zijn zestien lentes want de knaap schiet de beats aan een ijl tempo de massa in.

In de Red Room, waar traditiegetrouw de meest “klassieke” techno te horen valt, kijken we vooral uit naar de live act van The Advent. Benieuwd hoe deze technokraker na twintig jaar klinkt. Hetzelfde kan je van Underworld zeggen. Al zijn zij de voorbije jaren nooit echt heel lang uit de schijnwerpers gebleven. Maar we voelen nu al de kippenvelmomenten die zich ongetwijfeld zullen aandienen.

Boys Noize cureert de Yellow Room maar zorgt daar niet voor al te veel verrassingen. Maar desalniettemin zijn goede vrienden Erol Alkan, Gesaffelstein, Daniel Avery, Tiga, Audion en Brodinski klassebakken. Misschien brengen hun back to back sets extra spanning in de zaal. Spijtig vinden we ook dat buitenbeentje Jimmy Edgar geen live act speelt. We vinden zijn albums vaak avontuurlijker dan zijn dj-sets.

Een heel exceptionele affiche is dit niet. Al staan alle namen op de affiche voor degelijkheid en kwaliteit. Wat ons betreft had de jongere generatie iets meer aanwezig mogen zijn (Lone? Paul White? Julio Bashmore? Scuba? Moiré?... om er maar een paar te noemen). Ook missen we naast A. Brehme en Kong, zeer terechte keuzes overigens, nog een paar Belgische namen als goldFFinch, Sagat, Red D of pakweg Vuurwerk. Maar we laten het niet aan ons hart komen. Dansen zullen we.

I Love Techno, zaterdag 8 november in Flanders Expo, Gent. De volledige line-up vind je op www.ilovetechno.be.

2 november 2014
Koen Van Dijck