Hoe overleef je Rock Werchter, als je niet op Rock Werchter bent

Wiki

Ga je niet naar Rock Werchter dit weekend? Jammer, want terwijl je via allerlei wegen overspoeld zal worden met foto’s, hashtags, boomerangfilmpjes en andere Snapchats, zit jij het etiket uit je kleren te knagen van pure ontreddering en zelfbeklag. Studio Brussel zal als vanouds op kleutertoon alle groepen de hemel in prijzen terwijl de media hun beste beentje zullen voorzetten om de ronduit geweldige sfeer in woorden te vatten. Kortom: iedereen heeft meer plezier dan jij. Moet je daarom tot bloedens toe met je hoofd tegen de muur bonken? Jezelf opsluiten in een donker hol bij kaarslicht en alle contact met de buitenwereld verbreken? Het nieuwe album van Linkin Park opleggen ad infinitum? Dat lijkt ons net iets te drastisch. Lees liever deze vijf tips om een geweldig Werchter-weekend te beleven vanuit het comfort van je veilige heimat.

Relativeer

Neem de line-up er eens bij. Geef je hartslag even de tijd om in overdrive te gaan. Kom uiteindelijk terug tot je zinnen en omarm de staalharde feiten van het weekend. Wat is Rock Werchter eigenlijk? Werchter is een plaats waar overschatte headliners spelen. Daarnaast staan ook iets minder overschatte headliners, die zonder gêne hun laatste miskleun van een album komen afratelen. En dan heb je nog heel wat bands die de organisatie traditioneel en schaamteloos van de vorige editie van Pukkelpop heeft afgesnoept.

Je herkent enkele groepen die zich hulpeloos vastgrabbelen aan een windje nostalgie. Uiteraard ook enkele bands waar je vrienden/zelfverklaarde muziekkenners je bij de haren willen naartoe sleuren. Dan is er nog die politiek correcte singer-songwriter, waarbij je beschaafd en welgemanierd voor zou applaudisseren. Ergens tussenin herken je enkele losgeslagen artiesten die in een heus mediacircus zijn terechtgekomen en door de grote hoeveelheden gratis drugs alle realiteitszin hebben verloren. Vergeet ook de band niet, waar iedereen zo hard naar uitkijkt, maar op het laatste moment zal afzeggen. Ohja, dan heb je nog die ene band die jij graag wou zien, maar toch zou missen dankzij uw copieus drankmisbruik. En Het Zesde Metaal. Juist ja, dat is Rock Werchter. Voel je je al wat beter?

Haal al je geld af en laat het regenen

Rock Werchter, dat is vooral veel geld kwijt zijn. Ga dit weekend even naar de dichtstbijzijnde bankautomaat en haal het geld af dat je dreigde kwijt te geraken op dat koeienveld in Leuven. Vul een klein zwembadje met alle briefjes en rol er ongegeneerd een hele dag in rond. Geef eens een briefje van vijftig aan een dakloze en voel je helemaal week worden vanbinnen. Ga eens deftig lunchen in een treffelijk etablissement zonder dat je een uur in de rij moet aanschuiven. Boek een last-minute reis naar de andere kant van de wereld. Huur een limousine, zorg voor wat gewillige hoeren, sigaren en een dozijn flessen Crystal Brut uit 1990 en rij met open dak door het dichtstbijzijnde stadscentrum. Koop je ouders een nieuw huis en betaal de universiteitskosten van je kleine broertjes en zusjes. Koop een voetbalploeg of een pretpark in Durbuy. Of ga gewoon all-in op rood en rentenier voor de rest van je leven in een luxe-appartement aan de haven van St-Tropez. Je snapt het, je spaart heel wat geld uit door niet naar Werchter te gaan. Dus geniet ervan en sta versteld van wat je allemaal met dat geld kan doen.

Geniet van je intieme bubbel

Je ogen gesloten, een windje dat zachtjes je hals streelt. Groene grassprietjes die tussen je tenen kietelen. Zonnestralen die lichtjes smeulen op je kuiten en armen. Een koel blikje bier in de handen. Je favoriete muziek in de oren. De gelukzalige glimlach op je gezicht.

Tot je plots een klets lauw bier – of was het urine? – in je nek krijgt. Een oud en zweterig mannenlijf tegen je aan voelt glibberen, wild gesticulerend dat het in Torhout vroeger toch beter was. Een irritant wijf, met de blik op oneindig en de lookadem alomtegenwoordig, dat constant rond je vlerken draait, fezelt met haar vriendinnen en je achtervolgt tot aan je campingtent. En de constante queeste om van de ene plek naar de andere te geraken, terwijl je sierlijk over kotsvijvers, lijken, achtergelaten tapijten en fleecedekens probeert te fladderen. Bluuh, mensen. En vooral zij die uit het niets gesprekken willen aangaan. Alleen zij, die niets te zeggen hebben, zoeken vaker het gezelschap van anderen op. En nergens hebben mensen minder te zeggen dan op Rock Werchter.      

Wees blij dat The Chainsmokers niet in je buurt zijn

Er zijn minstens twee uitingsvormen van haat. De ene is de gerechtvaardigde en bijgevolg opvliegende en kolkende haat; de andere de eerder plagerige en zorgeloze haat. Als we het over The Chainsmokers hebben, balanceren we constant tussen die twee uitersten, al neigen we tegenwoordig naar het eerste. The Chainsmokers doen geen vlieg kwaad en maken geen dommere muziek dan de voorgangers in het genre. Maar ach, wat porren we ze graag met stokken. Metacritic gaf hun album de laagste score ooit, net op het moment dat de kettingrokers de nummer-één-positie bezetten op de Amerikaanse Billboard 200 Chart. Dan vraagt een mens zich af waarom Donald Trump daar zo populair is...

Onlangs verscheen ook een, met de hand geschreven lijst online, met nummers die hen beïnvloed hadden om die verschrikkelijke, tenenkrullende muziek te maken. Naast David Guetta en Deadmau5 stonden ook helden als Bloc Party, Postal Service en The Knife op die lijst te blinken. Heiligschennis! En alsof je, naast de muziek, nog niet genoeg redenen had om hen te haten: in die lijst hebben ze het over een onbestaand nummer van Tegan & Sara (Out Of My Head bestaat helemaal niet, het moest waarschijnlijk Back In Your Head zijn, of Out Of My Mind, maar wie zal het in godsnaam zeggen?), misspelden ze Silvia van Miike Snow en bleken ze te schrijven als een meisje uit het eerste middelbaar. Oh ja, het meest gehate dj-duo van het moment staat op Werchter. Daar zal vast veel opzoekingswerk achter gezeten hebben.

Kamperen kan ook gewoon in je tuin

Toegegeven: je tentje opzetten in de jungle die The Hive heet, het heeft zeker charmes. Het uitkijken naar de ideale spot (Hoe zien de buren eruit? Toch geen akoestische gitaar in de buurt? Hoe krijgen we die verdomde partytent zo snel mogelijk in brand? Kunnen we in de frigobox van de buren kakken zonder dat we op onze muil krijgen?); dat eerste drankje wanneer je je tent opengesmeten krijgt, oververdiend na die lange en afbeulende arbeid. Of na een lange dag rondmarcheren op de festivalweide, moegestreden neerploffen in een halve kampeerstoel met één leuning, terwijl je nipt van veel te warm bier, pure gin uit een plastic fles of nog een laatste lijntje trekt van die Nesquick die je op de kop wist te tikken bij een toevallige voorbijganger. Genieten.  

Maar dat alles kan je ook gewoon beleven in je eigen hortus, en misschien zelfs beter. Geen lange files aan de douches; het ontbijt wordt tot aan je tent gebracht, de stilte 's nachts is heerlijk en de wc’s hebben altijd papier, zijn dichtbij en ruiken delicieus naar schrale bloemen, vanille of houtstructuren. En het festival zelf? Dat kan je toch gewoon online mee volgen op een groot scherm? Ga naar de site van Rock Werchter en klink op RWTV en probeer gewoon niet te luid “Hoer” of “Eentje van Slayer” te schreeuwen na middernacht om de nachtrust van de buren niet te verstoren. En als het je toch allemaal te veel wordt, maak dan verdomme dat je een ticket hebt voor volgend jaar.

Rock Werchter vindt plaats van donderdag 29 juni tot en met zondag 1 juli. Naast Radiohead, Arcade Fire, Foo Fighters en Kings Of Leon spelen ook onder meer Slowdive, Whitney, Noname, Savages, Tour Va Bien en James Blake ten dans. Tickets zijn uitverkocht, behalve voor donderdag 29 juni.

29 juni 2017
Joris Roobroeck