Hoe boven is België op Pukkelpop en Rock Werchter?

Achtergrond

Pukkelpop loste onlangs opnieuw een heel aantal namen, waaronder een hele lading Belgische groepen. Het ideale moment dus om de geschiedenis van de grootste festivals van België - Pukkelpop en Rock Werchter – even van nabij te bekijken waar het Belgische bands aangaat.

Van Rock Werchter is de affiche van editie 2015 al compleet. Het resultaat is redelijk erbarmelijk. Slechts zes van de achtenzeventig acts zijn van eigen bodem. Dat is slechts acht procent van de volledige affiche. In het laatste decennium deed enkel de editie van 2013 slechter met zes Belgische bands van de tachtig acts (zie infografiek), die het podium op de festivalweide van Werchter betraden. Onze Noorderburen staan met drie acts ( De Jeugd Van Tegenwoordig, Blaudzun en Dotan) op de affiche, wat relatief goed is.

Van die zes Belgische bands heeft enkel Tout Va Bien nog nooit op de festivalweide van Rock Werchter gestaan. Magnus speelt dan wel nu pas voor de eerste keer live, maar stond er in 2004 al met een dj-set. Tom Barman zelf mag al voor de achtste keer op Rock Werchter aantreden.

In het laatste decennium hebben we een gemiddelde van elf procent Belgische bands op de affiche. Met als dieptepunt 2013 en hoogtepunt 2010 (acht van de zesenvijftig bands).

Bij Pukkelpop ligt dat een stuk hoger. Twintig procent van de affiches van de laatste vijf jaar bestond uit Belgische bands. De editie van 2013 is de enige waar dat percentage Belgen lager ligt dan twintig.

De absolute koningen van Pukkelpop en Rock Werchter dit decennium zijn ongetwijfeld Netsky en Balthazar. Beide acts stonden de laatste vijf jaar drie keer op Pukkelpop en twee keer op Rock Werchter. En dat cijfer gaat nog stijgen want Balthazar komt naar Rock Werchter 2015 en Netsky komt zijn kunsten opnieuw vertonen op Pukkelpop 2015.

Tot zover de feiten. Laat nu maar komen, die zomer!

30 mei 2015
Lowie Coolsaet