Hiphop 40: van 40 tot 31

Achtergrond

‘Hiphop is, hiphop leeft. Gebeurt. Beweegt. Hiphop neemt, hiphop geeft’. Deze bewerkte dichtregels van Jules Deelder (nachtburgemeester van Rotterdam) geven aan dat wat in poëtische termen te zeggen valt over jazz, eigenlijk ook voor hiphop geldig is. Al wordt dat laatste genre onnodig nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Nog steeds neemt hiphop niet de plaats in die het zou moeten hebben. Het genre is razend populair onder jongeren, maar die moeten het maar vaak stellen met een handvol albums. Zo bizar veel hiphopoptredens zijn er nu eenmaal niet, al begint het tij stilaan wel wat te keren.

Hiphop mocht dit jaar maar liefst veertig kaarsjes uitblazen en dat vieren we. Terwijl iedereen de persoonlijke klassiekers vanonder het stof haalde, keken we weemoedig terug naar de tijden waarop dat ene hiphopnummer of album ons goedgemutst door het leven deed gaan. Het genre is al minstens duizend keer afgeschreven en minstens duizend en een keer terug uit het graf opgestaan. De hoogste tijd dus om vooruit te kijken naar toekomstige ontwikkelingen.

Hierbij presenteren we een top 40 voor de (nabije) toekomst. Op naar de 50!

40. Jay Prince (East-London, Groot-Brittanië)

Klinkt als: een Britse Joey Bada$$

Jay Prince is één van de leukste voortrekkers van de UK-hiphop. De combinatie van zijn Londons accent met de soulvolle jaren 90 beats houden halt bij ontroering en verlichting. Hij rapt soms poëtisch, maar vooral rustig en beheerst. Alsof we lekker een avond mogen doorzakken in een zetel waar niets meer moet en alles mag. Hij heeft connecties met het Soulection label, en kan rekenen op een grote hipster fan crew - bebaarde mannen die een chai latte bestellen in een bruin café omdat het interieur daar zo “authentiek” is. Toch kunnen ook wij hiervan genieten, en u beslist ook. Probeer Stay On My Cool of neus eens rond op zijn bandcamp voor zijn nieuwste releases.

39. Rokamouth (Brooklyn, New York)

Klinkt als: Danny Brown, Dizzee Rascal

Als er ééntje is die zijn wagon moet vasthaken aan de Pro Era sneltrein van Joey Bada$$ is het Rokamouth wel. Gezegend met een rasp van een stem, is hij onlangs nog maar gebeten door het rapvirus. Daarvoor doodde hij zijn tijd door met beatjes te klungelen en zijn kunstige kant te tonen door op versleten Ikea meubelen te tekenen. Niet veel soeps dus. Beluister zijn stuk op het Pro Era nummer Start To Finish, en geraak even overtuigd zoals wij dat nu al zijn.

38. Sloddervosgang (Hoogvliet - Rotterdam, Nederland)

Klinkt als: Adje geeft les in “streetknowledge”

Sloddervosgang is niet zomaar een bende rappers, maar een movement en een levensstijl. Adje en zijn rappende vrienden gaan slordig door het leven, hebben geen regels en doen waar ze lekker zin in hebben. De groep draait rond nederhop legende en oude vos Adje, broer van Hef en Crooks en een gevestigde waarde in de scene. Toch moeten de jonge wolven Cho, Jowy Rosé en Blake zichzelf momenteel bewijzen, want Adje zit een acht maanden gevangenisstraf uit. Hun ep ‘S.V.G.’ kwam onlangs uit en swingt als een tiet. Hoe ze zichzelf de komende maanden zullen staand houden zonder hun leermeester is zeker iets om in het oog te houden. Pompen of verzuipen dus. Beluister Zeg Me, een nummer waar de sloddervossen het hebben over minderjarige meisjes of meld jezelf aan bij de Sloddervos movement .

37. Kleine Sanders (Oostende, België)

Klinkt als: Jimmy Pop in zijn ‘Use Your Fingers’ periode, Bizarre in zijn D12 periode

Er mag ook al eens gelachen worden. Kleine Sanders, het rapduo waar ons vooral de “Kleine Dikken” opvalt, brengt humor van de onderste pis en kak plank. Beide heren boeren ondeugende  teksten uit over masturberen en uit hun bek stinken en dat terwijl allerlei etensresten in hun mondhoeken blijven plakken. Toch wordt alles ingepakt in een blinkend cadeaupapiertje, een verdienste van Gauthier Deleersnijder- naast regisseur en bedenker van hun videoclips ook de tweede man achter Kleine Sanders. Hun teksten en beats zijn behoorlijk , maar vooral hun gimmick slaat aan: een bende vuile varkens waar meer dan een hoek vanaf is. Deleersnijder wordt met elk clipje beter in zijn vak, en daar kan Kleine Sanders alleen maar de vruchten van plukken. Om ze dan voor de camera weer uit te schijten, zo zijn ze wel. In 2014 werd het stil rond het duo, via deze weg willen we de Oostendenaars toch een zetje geven naar een “spetterend” 2015. Bekijk hun nummers Lust en Kleine Kiessak, en probeer het toch nog een beetje proper te houden. 

36. Fat Trel (Washington Dc.)

Klinkt als: Rick Ross, Meek Mill

Sinds 2010 brengt deze man elk jaar een mixtape uit, en het was telkens weer een boks onder onze teergeliefde gordel. Telkens opnieuw kijken we meer en meer uit naar nieuw materiaal van Fat Trel, en dat gevoel zal de komende jaren alleen maar versterken. Deze vierentwintigjarige rapper krijgt bij Maybach Music de steun die hij verdient. Het bommetje dit jaar heet ‘Gleesh’, met hulp van oa. Harry Fraud en Young Chop op de beats en Rick Ross, Wale en Rockie Fresh aan de tekst. “The Fat Fool”, zoals ze hem alleens durven noemen, brengt een melangé van east-coast vibes en elementen uit het zuiden van Amerika. Sinds zijn vijftiende zit hij in het zware bendeleven van Washington, stof genoeg dus om het boeiend te houden. Beluister het aanstekelijke Walking Thru My Hood uit zijn nieuwe mixtape ‘Gleesh’, en hou u vooral niet in om uw boxen eens uit te testen.

35. Daye Jack (Atlanta, Georgia)

Klinkt als: Childish Gambino

Daye Jack is een jong, achttienjarig talent. Geboren in Nigeria en opgegroeid in Atlanta weet hij als geen ander hoe hij hiphop moet benaderen. Voor hem is hiphop een nieuwe taal, een communicatiemiddel dat hij naast z’n studies programmeren aan de New Yorkse universiteit erbij neemt. Daye’s eerste mixtape ‘Hello World’ is online terug te vinden, al blijft het wachten tot ook het nieuwe project ‘Soul Glitch’ opduikt.

34. Bukkweat Bill (Texas Rased – Florida Based)

Klinkt als: Yung Simmie, Riff Raff

“First off I’m from Florida. Shoot first go to trail later”. De beste manier om jezelf voor te stellen als rapper! Bukkweat Bill verscheen vorig jaar op onze radar met 666 forever: een nummer dat uw trommelvliezen uit hun gangen blaast. Eigenaar van het “ik ben de beste, de rest sucks” syndroom en met een voorliefde van alles wat met satan en zijn vrienden te maken heeft lijkt zijn vuurrode loper uitgerold te zijn. De perfecte dosis humor, verpakt in doeltreffende teksten en trap beats. Er zijn er al voor minder in zwijm gevallen! Beluister zijn eerste mixtape ‘8886’ op zijn Soundcloud en druk terwijl je bezig bent op “follow”. U doet er niet alleen hem, maar ook uzelf een plezier mee.

33. Azizi Gibson (Annapolis, Maryland rased – LA, California based)

Klinkt als: Schoolboy Q, Pharcyde

Azizi Gibson trekt als een wietrokende rondreizende hippie door het leven. Hij leefde zowel in Zaïre als in Thailand, groeide uiteindelijk op in Annapolis, maar vertrok zonder geld naar La om daar zijn grote droom waar te maken: rapper worden. Door een stom toeval ontmoette hij Flying Lotus in een fitnessclub, en de rest is geschiedenis. Althans voor de rapper. Hij tekende een contract bij Brainfeeder en bracht een zeer fijne mixtape uit die ‘Ghost In The Shell’ heet. Voor het gepolijste keelgeluid van Azizi Gibson hebben we altijd al een zwak gehad, al vinden we dat zijn teksten iets breder mogen gaan dan de gebruikelijke thema’s zoals sex, wiet en zijn vriendencrew. Niet erg, met een keurige bende producers achter hem weet hij altijd te scoren. Luister en zie hoe hij een dikke toeter deelt met Jezus van Nazareth tijdens Smoking With The Gods en test zijn nieuwste ep ‘Backward Books’ eens uit.

32. Moruf (Nigeria – New Jerusalem, Pennsylvania)

Klinkt als: A Tribe Called Quest, Thundercat, Slum

Moruf, een rapper geboren in Nigeria, brengt naar eigen zeggen “Soulhop”: hiphop vanuit het hart, recht naar de ziel. Een ideale stoof voor een koude winter of een heerlijk verfrissende waterstraal tijdens een warme zomer. Zijn laatste wapenfeit heet ‘Shades.Of.Moo’ en behandelde verschillende facetten uit zijn (liefdes) leven maar vooral ook hoe hij de dood van zijn vader verwerkt heeft. 2014 was het jaar waarop hij volledig op die plaat kon teren, 2015 zal het jaar moeten zijn waar Moruf echt uit zijn pijp moet komen. En wij zullen met ons vangnet klaarstaan om die eerste tonen op te vangen. Bekijk de prachtige videoclip bij Buckle Up en schaf ‘Shades.Of.Moo’ aan als tegengif voor de aankomende donkere maanden. 

31. Max Wonders (Chicago, Illinois)

Klinkt als: Denzel Curry, Doom, Lil B

Wat deed u toen u zestien jaar was, behalve wat aanmodderen en uzelf uit uw nest slepen om naar school te gaan? Max Wonders bracht op die leeftijd een mixtape uit die ons een week elke dag binnen hield. ‘The Wonder Tape’ gaat over persoonlijke mislukkingen en grote dromen, en dat allemaal omhuld in een nevel van droog ijs. Voor dit project kreeg hij de hulp van producers zoals TokiMonsta en Thelonious Martin. Indrukwekkend voor een jonge welp die het brullen beslist nog zal aanleren de komende jaren. Beluister I Know, één van de paradepaartjes uit ‘The Wonder Tape’.

Joris Roobroeck, Philippe De Cleen

10 december 2014