#HetHeiligeJaar2001 - System Of A Down - 'Toxicity'
"Wake up / Whyapullabanqdmjfqma make up!" Iedereen herkent het. Of toch niet? Dan helpen wij graag een handje. System Of A Down, zegt dat je iets? Nog steeds niet? Begin dan met 'Toxicity'.
'Toxicity' was het tweede studioalbum en het enige - je leest het goed - album zonder grof taalgebruik van de band met Armeense roots. Het album kwam uit op 4 september en bereikte heel snel de nummereenspot in de charts in Amerika en Canada. En dat in de week van 9/11. Na de aanslag op de Twin Towers begonnen veel mensen de teksten van het album in een ander daglicht te zien. Daardoor is het titelnummer zelfs in de lijst met potentieel "questionable" lyrics gezet. Maar dat wil niet meteen iets zeggen, gezien in die lijst onder andere ook In The Air Tonight van Phil Collins staat.
De dag voor de release van de plaat stond er op de planning van Serj Tankian en zijn maats dat ze een show zouden spelen in LA om dan het album aan te kondigen. De gemoederen liepen er zo hoog op aan de deuren van de zaal dat er politie aan te pas kwam om iedereen in bedwang te houden. Luttele minuten later werd er aan de wachtende fans meegedeeld dat het concert niet zou doorgaan vanwege veiligheidsrisico’s. Waardoor uiteraard de hele situatie nog harder escaleerde en boze fans de speakers in de concertzaal naar beneden trokken en ruzie begonnen te zoeken met de politie. Om maar even aan te geven hoe een ongelofelijk populair ze waren en nu nog steeds zijn.
Politieke statements zijn schering en inslag in de teksten. 'Toxicity' was hier geen uitzondering op. Verslaving was bijvoorbeeld het thema van Chop Suey!, massale oplsuitingen waren het onderwerp van Prison Song en (niet geschikt voor luisteraars jonger dan zestien) groepsseks in Bounce.
Het meest controversiële nummer op het album was ongetwijfeld ATWA, dat geinspireerd was door Charles Manson. Het nummer is geschreven en ook deels gezongen door Daron Malakian en hij wou hiermee aantonen dat Manson toch ook iets goeds in zich had. Op televisie is dan wel een uitspraak van hem te horen, maar wat daartoe geleid heeft, blijft verborgen. Waardoor de media een bepaald beeld hebben gevormd van Manson. Malakian ging dieper graven en heeft daardoor ontdekt dat veel van wat de cultleider ooit heeft gezegd, misschien niet zo ongegrond is.
Als aflsuiter wilden we jullie nog even meenemen naar Armenië. Niet echt uiteraard, gezien de huidige maatregelen, maar wel muzikaal. Op het album staat namelijke ook nog een hidden track genaamd Arto, gemaakt in samenwerking met de Armeens-Turkse volkzanger Arto Tunçboyacıyan. Het nummer is puur instrumentaal met een klein beetje zang en enkele Armeense instrumenten.
Zo, nu is je kennis over deze plaat bijgespijkerd. Nu de volumeknop naar rechts en de plaat er gewoon doorknallen. Dan begrijp je waarom wij dit heilig vinden.