#HetHeiligeJaar2001 - New Order - 'Get Ready'

#HetHeiligeJaar2001 - New Order - 'Get Ready'

Dit jaar stellen we onze Space Odyssee in op het nieuwe milleniumjaar 2001 en duiken zo twintig jaar terug in de tijd. Hier schijnen we ons licht op ‘Get Ready’ van New Order. Laat u niet misleiden: het gaat niet om een album van een Vlaamse boysband, maar om een duidelijke stap van de iconische Britse post-Joy Division-groep richting breed danspubliek.

Het zag er heel even niet rooskleurig uit voor Peter Hook en Bernard Sumner, toen de reacties op de in 1993 uitgebrachte studioplaat ‘Republic’ heel erg flauw bleken. De overstap van de band naar het schaduwrijk verleden en het voorgoed willen loskomen van dat one hit wondertje Blue Monday door meer met lichtzinnige pop en elektronica te flirten, gaf veel te weinig ophef.

Gevolg was dat de bandleden een kleine tien jaar een eigen weg gingen en New Order ontbonden. Bernard Sumner zocht Johnny Marr (The Smiths) op in het project Electronic – waarvan album ‘Twisted Tenderness’ nog steeds een miskend hoogtepunt is en Peter Hook greep zich onder meer vast aan het female triphopbandje Monaco en de weergaloze, niet mis te verstane hit What Do You Want From Me en Perry Farrells (Porno For Pyros)  zogenaamde Sattelite Party. Dit los van tientallen gelegenheidsprojectjes en samenwerkingen die de heren afzonderlijk aangingen met onder meer The Chemical Brothers of Sub Sub (het Mancunian danceprojectje van The Doves).

En dan kwam daar plots het heilige millenniumlicht en begon New Order rond 1999 aan een nieuw leven. Een leven vol optimisme, dance en elektronica dat grappig genoeg qua sound een beetje in het verlengde lag van misstap ‘Republic’, maar waarmee de heren meer dan ooit op het discotheekpubliek mikten.

Daar is single Crystal nog steeds het levende bewijs van. Eén van de meest gitaargedreven discotheekhits ooit die door BBC Radio 1 DJ Pete Thong terecht als opvolger van Blue Monday werd aanprezen (“We’re like crystal. We break easy”). Weet trouwens dat in de videoclip van de single een jong lookalike bandje New Order speelt met de eigen naam The Killers, wat op zich weer een ander groepje inspireerde.

Wat ons betreft nog indrukwekkender dan de single zelf, is de zogenaamde Bedrock mix: een twaalf minuten durende dancebewerking door Bedrock-labelbaas en deephouse-legende John Digweed die ons omwille van de fantastische diepgang na twintig jaar nog steeds kippenvel bezorgt.

Helaas is ook ‘Get Ready’ geen eeuwig leven beschoren en kende de plaat – naar getrouwe New Order-analogie – evenveel hoogtepunten als dieptes. Wat niet wegneemt dat het tweede leven van de band voorgoed was ingezet.

13 januari 2021
Johan Giglot