#HetHeiligeJaar2001 - Ben Folds - 'Rockin' The Suburbs'

#HetHeiligeJaar2001 - Ben Folds - 'Rockin' The Suburbs'

Solo of met vijven, het maakt al niet uit. Uit Ben Folds komen al jaren hits en onlangs zelfs nog een boek gevloeid. In het heilige jaar 2001 bracht hij een eerste soloalbum uit. 'Rockin’ The Suburbs' bereikte in the charts op nummer tweeënveertig. Zijn laagst genoteerde album, maar hey, alle (solo)begin is moeilijk.,

Titeltrack Rockin’ The Suburbs gaat, zoals de titel al aangeeft, over de donkere straatjes in de achterbuurten, want dat is tenslotte waar rock-'n-roll over moest gaan in de nineties. Zelf vond Ben Folds dat rockmuziek niet genoeg aandacht besteedde aan de middenklasse: “Y’all don’t know what it’s like being male, middle class and white”. Hij wou een nummer maken die alle frustraties van de suburban middle class samenvatte op een irritante toon. Van de titeltrack werd trouwens ook een reboot gemaakt met acteur William Shatner voor de animatiefilm 'Over The Hedge', waarvan Folds de soundtrack voor verzorgde.

Daarbij was Ben Folds ook bang van wat technologie en muziek verenigde. Vandaar: “I take the checks and face the facts, that some producer with computers fixes all my shitty tracks”. Met de demo van de titelsong, waarin deze zin voorkomt, stapte hij naar technologisch en muzikaal wonder Ben Grosse, die reageerde: “ Hey Ben, je weet toch dat dit is wat ik doe?” En daarmee startte hun samenwerking. En wat voor één.

Annie Waits, Zak & Sara en Still Fighting It zijn allemaal smaakmakers met een verhaal. Luister naar de tekst en je hebt een hele lijst muzikale kortverhalen. Annie Waits gaat over een meisje en haar zoektocht naar de juiste man, Zak (zonder c) en Sara (zonder h) over Sara’s zesde zintuig en Zaks muzikale talent, en Still Fighting It is een levensles, geschreven voor zijn toen pasgeboren tweeling.

Bij Not The Same hoort ook een gek, maar waar gebeurd verhaal. Een vriend zou op een feestje van voormalig bandlid Darren Jessee (hoewel er in het nummer sprake is van Robert Sledge, een ander ex-bandlid, omdat dat "beter klonk") onder invloed van LSD in een boom geklommen zijn. Na het feest kwam hij nuchter uit de boom, er volledig van overtuigd dat hij de boodschap had gekregen van Christus dat hij zich moest laten dopen tot christen. Voor Folds gewoon inspiratie voor een goed nummer.

Dan is er nog Fred Jones Pt 2, het vervolg op Cigarette, dat op 'Whatever And Ever Amen' van Ben Folds Five stond: een man die zorgt voor zijn drugsverslaafde vrouw wordt tot overmaat van ramp hij in dit tweede deel met pensioen gestuurd. De samenvatting van een miserabel leven..

Afsluiter The Luckiest is ons favoriete melige liedje bij uitstek. Folds vertelt in zijn boek 'A Dream About Lightning Bugs' dat het liedje net op tijd klaar was voor het album en dat hij bang was om het voor te leggen aan Ben Grosse. Vooral omdat die het misschien zo ging aanpassen dat hij het niet meer zou herkennen. Maar uiteindelijk liet het nummer Grosse in tranen achter en bleef het onveranderd.

Het album was klaar om op de schappen terecht te komen. Wil je er nog meer over weten? Dan raden we je aan om het boek te lezen. Hij vertelt er op grappige en bijzonder onderhoudende manier over leven en werk.

13 juli 2021
Lobke Van Gestel