Het kruimelpad door Het Bos

Clubvizier

Meer groen in de stad! Het is een kreet, die je steeds vaker hoort. Of ze daarbij dan initiatieven als Het Bos in gedachten hadden, staat niet helemaal vast. Wel zijn wij er rotsvast van overtuigd dat het groene hart van Het Bos klopt voor muziek; en dat binnen een bijzonder breed spectrum.

In 2014 verhuisde Scheld’Apen zijn concertzaal naar de rand van de stad Antwerpen om daar de deuren open te zetten voor Hansjes en Grietjes met een voorkeur voor eigenzinnige muziek en een goede neus voor de kruimels, die door de organisatie van Het Bos werden rondgestrooid.

Neem nu februari. In die maand wordt er een vreemd kronkelend pad uitgestippeld naar het peperkoeken huisje aan de Ankerrui. Wat dacht u bijvoorbeeld van The Pop Group (3 februari), die de postpunk al uitdroegen nog voor het genre zelfs maar een naam had gekregen. En cultheld Mark Stewart is nog steeds zijn koppige zelf. Er is trouwens nog meer. Want niemand minder dan Überdubheld Dennis Bovell, de man achter reggaepioniers als Linton Kwesi Johnson, zal achter de knoppen staan om dit concert in goede banen te leiden. Ze zijn dan misschien geen tieners meer, zoals ze dat in 1977 bij de start van de band wel waren, maar dat weerhoudt hen er vast niet van om zich zo te gedragen. En de nieuwe plaat geeft al aan dat The Pop Group ook in 2017 nog te duchten is.

Nog zo’n legende, die in 2017 een nieuwe plaat op de markt brengen, is Chrome (7 februari). De acidpunk, die zij in 1975 uit de instrumenten wrongen, was oorspronkelijk geïnspireerd door The Stooges, maar evolueerde in een heel eigen richting, die uiteindelijk zou uitmonden in de industrial rock. Frontman Helios Creed heeft in 2014 na een stilte van zowat een decennium opnieuw een band uit de grond gestampt onder de naam Chrome. Daarbij zal hij vast het verleden niet vergeten, maar wordt uiteraard ook het nieuwe werk onder de aandacht gebracht.

Fred & Toody (12 februari) Cole zijn het ultieme rock-‘n-rollhuwelijk. Letterlijk, want dit jaar vieren de rijpe zestigers hun gouden jubileum. Vorig jaar overleed Dead Moon-drummer Andrew Loomis, maar Fred & Toody toeren intussen al een aantal jaar akoestisch (in hun geval géén synoniem voor stil of ingetogen). Op de setlist mag je een puike greep uit de catalogus van Dead Moon en Pierced Arrows verwachten; op het podium twee rockers waarvoor we een eindeloos respect hebben. Niet alleen wij trouwens, ook Eddie Vedder gooit al eens een Dead Moon-nummer in een Pearl Jam-set (of je dat nu een wervende of verknallende referentie vindt, laten we aan u over...). Deze toer werd aangekondigd als de laatste Europese toer. We geloven er niets van, maar neemt u toch maar het zekere voor het onzekere!

Van een heel andere orde, met een minder lange geschiedenis, maar daarom niet minder gesmaakt, is wat Wolf People (13 februari) op de mensheid loslaat. Daarbij wordt de (muziek)geschiedenis trouwens steeds met heel veel respect behandeld. Bovendien schrikken ze er niet voor terug om allerlei genres door hun eigen vorm van bluesrock te verweven zodat je uitkomt bij iets, dat je (hedentendage) bijna nergens meer hoort en dat dus ook (te) vaak tussen de plooien valt. Maar wie groepen als Cream en Jethro Tull een warm hart toedraagt, zal hiervan genieten.

Moeten we Oathbreaker (25 februari) nog voorstellen? Het lijkt onwaarschijnlijk; en toch… Want ze mogen dan al potten breken tot ver over onze miezerige landsgrenzen, het kan altijd beter. De lofbetuigingen voor derde album en ongetwijfeld magnum opus ‘Rheia’ waren amper bij te houden, hetgeen resulteerde in de opname van de band in talloze eindejaarslijstjes voor 2016. Reden genoeg dus om te komen proeven van het unieke mengsel dat deze Gentse band uit hun toverketel tovert.

Het Bos sluit de kortste maand van het jaar af met de kille, doch hartverwarmende dark wave van Tropic Of Cancer (26 februari). Een paar jaar terug in Wiels in Brussel sloeg hun soms in shoegaze gedrenkte minimale en repetitieve wave ons in de ban. Lijziger dan DIIV, donkerder dan The xx, ongezonder dan Suicide, kortom de geknipte soundtrack voor een grauwe februarizondag.

Zin gekregen om de kruimels, die door Het Bos verspreid liggen, te komen zoeken? Dat kan en het hoeft je niet eens iets te kosten, want wij mogen voor elk van de bovenstaande concerten drie duotickets weggeven. Stuur een e-mail naar het eeuwige win@damusic.be met als onderwerp: Het Bos en de naam van de band van je keuze. Dat volstaat!

Christophe Demunter – Patrick Van Gestel

15 januari 2017
Patrick Van Gestel