Het herfstoffensief van Helsinki

Achtergrond

Na een jaartje van café naar zaal, en van zaal naar festival getrokken te hebben is het hoog tijd voor Helsinki - de band, niet de stad - om een versnelling hoger te schakelen

Helsinki is een combo met als thuisbasis Gent, dat door gitarist Thomas Vanelslander een dik jaar geleden werd opgestart. Die speelde jaren als sidekick in verschillende bands (K's Choice, Gorki, Arno, Hannelore Bedert) maar vond het hoog tijd om wat van zichzelf te hebben. Pim De Wolf (Thou, Lords of Acid, Tommigun) werd erbij gehaald om bas te spelen, Ace Zec (Nailpin, Customs) ging zitten achter de drums en als gitarist werd Joos Houwen (Statue, DVKES, The Tellers) erbijgehaald. Helsinki was geboren. Nadruk lag van in het begin op gitaren, sterke melodieën en een energieke performance. 

En dat heeft hen geen windeieren gelegd. In korte tijd was de band al beroemd en berucht. Vergelijkingen met bands als Queens Of The Stone Age en Black Rebel Motorcycle Club werden gemaakt. Wij kwamen hen tegen op Vestrock en zagen toen al dat deze band tot grootse dingen in staat is.

Dat hebben ze dan gehouden voor het laatste kwartaal van het jaar. Single Fire Fire Fire is pas uitgebracht en is de voorbode van een ep, die in Oktober uitkomt. En K's Choice neemt Helsinki mee als voorprogramma op hun December Benelux tournee, die hen op 5 december tot in de Ancienne Belgique brengt.

Er zullen vast en zeker nog meer optredens volgen als promotie van de ep. Daarvoor kan je steeds de webpagina te controleren.

29 september 2015
Bert Gysemans