Het Dour-parcours.

Achtergrond

Het Dour festival is dé alternatieve hoogmis voor iedere muziekliefhebber. Geliefd om zijn frisse en avontuurlijke affiche, verkocht het festival vorig jaar voor een eerste keer uit. Ook dit jaar staat er een line-up om "U" tegen te zeggen. Om het bos door de bomen te zien, geven we enkele tips voor het komende weekend.

Dandy Warhols

Deze groep met hoog Pulp-gehalte heeft misschien wel de best klinkende rock van het moment in huis. Hun harde rock met smerige afwerking en gevariëerde zanglijnen zorgen voor het nodige gevoel. Met hun vijfde plaat \'Odditorium or Warlords of Mars\' bevestigen ze wat we al langer wisten. Ze zijn hard, melodisch en opzwepend. Cool!

Apocalyptica

Over Apocalyptica kunnen we kort zijn. Met hun strijkers vallen ze op in de anders zo stoere metalscene. Hun Metallica-covers zijn prima uitgevoerd en zorgen voor kippenvel. Ook hun eigen nummers zorgen voor ontroering. Aanrader voor metalliefhebbers met een peperkoeken hart.

Maxïmo Park

Meeheulend op de postpunk hype leverden deze Britten met \'A Certain Trigger\' een plaat die de hype kan overleven. Hun zaalshow in de Botanique was genietbaar zodat ze hun plaats op Dour zeker verdienen. Meezingneigingen gecombineerd met een zomerse festivalsfeer, meer hoeft dit niet te zijn. Of toch: hopelijk spelen deze keer wel \'Acrobat\', hun beste nummer. Fingers crossed.

The Datsuns

Deze langharige Nieuw-Zeelandse rockers zijn niet altijd vernieuwend maar wel steeds aanstekelijk. Met twee platen op hun palmares hebben ze net genoeg materiaal om een stomende set op ons af te vuren. Pukkelpop 2003 was great en vuil. U vindt ons op de eerste rij. 

[pagebreak]

Battles

Post-rock. Het is een genre dat sinds Slint aan een opmars bezig is en vooral in Duyster een warm hart wordt toegedragen. Naast helden als Mogwai en Godspeed You! Black Emperor zijn er enkele jonge goden die ons in hun greep weten te houden. Na hun sterk optreden op Domino en met hun debuutplaat in de maak, is Battles een must-see voor de liefhebber van dit genre. 

Fischerspooner

Leuk voor iedereen die zin heeft in een geweldig feestje. Niet alleen muzikaal zit het bij dit elektrosymbool goed in elkaar, ook het visuele aspect wordt bij live-optredens sterk naar voren geschoven. Shake your hips!

Final Fantasy

Prachtige muziek van de geweldige Owen Pallett. Stelde live nog nooit teleur. Niet te missen voor fans van falsetto\'s en strijkers.

Animal Collective

Voer voor mensen die houden van wei(r)ds uitgesponnen jamsessies en vreemde instrumenten. Knotsgek collectief dat enkele maanden geleden de AB nog in rep en roer zette.

The Gossip

Denk Yeah Yeah Yeahs maar dan luchtiger. Denk knappe hooks en looks.
Denk pure, swingende rock-\'n\'-roll. Check it out.

Art Brut

Veel muziek gecombineerd met heel veel humor. Komen live sterker uit de hoek dan op plaat. Meezingband!

65daysofstatic

De groep speelde afgelopen jaar al meerdere keren in België, maar blijft het publiek voor zich winnen. Altijd een sterke liveshow, zowel voor mensen die houden van het sobere, als voor mensen die houden van het harde gitaarwerk.

Archive

Vuurden onlangs hun vierde cd \'Lights\' op ons af. Ze hebben een eigen geluid, maar zijn niet vies van experimenteren. Voor wie houdt van triphop met een scherp elektronisch kantje, is Archive een absolute aanrader.

Goed nieuws: Dour is nog niet uitverkocht zodat ook late beslissers zich nog tickets kunnen aanschaffen. De voorverkoopadressen vind je op de website van het festival. Voor een dagticket betaal je 32 euro en ook de prijs van een combiticket is erg democratisch. Zo word je voor de volle vier dagen feest amper 70 euro armer. Niets houdt je dus nog tegen om een massa nieuwe bands te ontdekken. En route!

8 november 2008
Davy Smet