Het Dour-2015-parcours: de zondag

Achtergrond

Ook genoeg van de bands, die elk jaar weer op Rock Werchter spelen? Dan moet je de taalgrens over om in een nietig dorpje tegen de Franse grens een alternatief te zoeken. 

The Very Best (The Last Arena, 14h)

Afrikaanse muziek, maar met een westers sausje, dat is The Very Best. Achter de naam gaat het duo Radioclit en Esau Mwamwaya schuil; die laatste is een zanger uit Malawi. Ze wisten zich in de schijnwerpers te werken vanwege collaboraties met Ezra Koenig (Vampire Weekend), M.I.A. en Santigold.

Wie zich graag in zwart Afrika waant, is hier aan het juiste adres. De synths zorgen ervoor dat het geheel ook verteerbaar is voor wie nog wakker moet worden van het Red Bull Electropedia-bal van de zaterdagavond.

GoGo Penguin (La Petite Maison Dans La Prairie, 15.00 u)

Klassiek met een stevige hoek af; jazz met kuren; pop met hallucinaties; of gewoon alles door elkaar gedraaid. GoGo Penguin is een trio uit Manchester, dat de traditionele hokjes beu was en dus gewoon zijn eigen genre bouwde uit een mengeling van klassiek, jazz, elektronica en alles wat ze nog hadden rondslingeren in hun platencollectie. Als u dan toch vergelijkingen wil, komt BadBadNotGood waarschijnlijk nog het meest in de buurt, maar dan iets minder op de dance gericht.

Eagulls (Cannibal Stage, 15.30 u)

Op elk festival moeten er een paar snotjong staan. Zij houden ons jong. Zij doen voelen dat er nog rock-‘n-roll-leven is in deze tijden van dance en rnb. Eagulls is zo’n band. Niks nieuws onder de zon, maar een overdosis aan enthousiasme en schreeuwende gitaren. Soms moet dat niet meer zijn.

La Muerte (Cannibal Stage, 21h)

Oude rockers. Hele oude rockers. Echt peetvaders, zoals we dat noemen. Ze maakten ooit furore in de Belgische underground, waren vriendjes met The Young Gods en maakten muziek waar Nick Cave ten tijde van zijn Birthday Party bang van werd. Tussen heel harde hardrock en echt harde hardrock met hier en daar een flard blues en vooral veel geschreeuw. Ze maakten indruk met een uitroepteken!

We hebben er geen idee van waarom ze plots terug aan het optreden geslagen zijn. Een paar maand geleden nog stonden ze met jute-zakken over hun kop op het podium van de Ancienne Belgique. Naar het schijnt was het weergaloos. Ze zijn onvoorspelbaar; dus misschien houdt het hierna wel op.

Op hun leeftijd hebben ze er lak aan of u hen al dan niet liket, deze heren dateren van voor Facebook. Van voor het internet zelfs, maar daar kunt u zich vast niets bij voorstellen. Komt u gewoon net als ons eens kijken of ze nog altijd een publiek van hun sokken kunnen blazen met een enkele gitaarriff, zoals de legende het wil.

Nils Frahm (La Petite Maison Dans La Prairie, 22.15 u)

Pianowonder. Wie hem al aan het werk zag, zal dat niet licht vergeten en staat waarschijnlijk op dat moment in deze tent. Als een gek zal je hem tekeer zien gaan op allerlei toetseninstrumenten, die hij in sommige gevallen dan ook nog eens zelf in elkaar heeft gestoken. Huppelend van het ene naar het volgende of gewoon twee of zelfs drie piano’s tegelijkertijd bespelend is het een genot om aan te zien. Je hoeft niet eens van pianomuziek te houden, ook al helpt het wel.

Snoop Dogg (Last Arena, 23h)

We haten Snoop Dogg! Echt, we zouden hem nooit aanbevelen, ware het niet dat de vorige keer, toen we hem niet aanbevolen - op Pukkelpop - al de vrienden, die onze goede raad in de wind sloegen (kortom: “vrienden”), met een kamerbrede glimlach terugkeerden.

Naast zijn macho deuntjes en zijn overdreven macho gedrag blijkt de man een excellent entertainer te zijn, die niet te beroerd is om tussen de eigen songs met referenties naar zichzelf, zijn naam en zijn aliassen, ook wat hits van anderen te smijten. Hij heeft een stel hits op zak, die op geen enkel feestje ontbreken. Met die aanvulling daarbij moet dat, zoals die keer in Pukkelpop, weer een geheid feestje worden.

En zondagnacht zullen we naar alle waarschijnlijkheid rijp zijn om ons verstand op nul te zetten en mee te booty shaken op wat vette, hersenloze beats. Wat zouden we anders doen?

Dour festival vindt plaats van 15 t/m 19 juli 2015 op de Plaine de la Machine à Feu in het gelijknamige dorpje.

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 juli 2015