Het Dour 2015-parcours: de zaterdag

Achtergrond

Ook genoeg van de bands, die elk jaar weer op Rock Werchter spelen? Dan moet je de taalgrens over om in een nietig dorpje tegen de Franse grens een alternatief te zoeken. 

Za! (Le Labo, 15.00 u)

Esssentieel binnen het  euh … gezelschap dat Za! is, zijn de samenwerkingen, die het duo steeds weer opzet met de muzikanten die ze achter de schermen tegen het lijf lopen. Hetgeen logischerwijze betekent dat je nooit weet wat je voorgeschoteld gaat krijgen.

Maar geen nood: de band heeft drie albums gemaakt en wie weet spelen ze daar hier of daar wel een nummer uit. Voor hetzelfde geld ook niet, natuurlijk.

Defeater (Cannibal Stage, 16.45 u)

Op 28 augustus verschijnt hun nieuwe plaat ‘Abandoned’ en daaruit zullen ze ongetwijfeld een paar nummers gaan spelen. Maar het zullen vooral de nummers uit de voorafgaande trilogie zijn waarop de fans zitten te wachten.

Melodische punk van de bovenste plank, scherp waar het moet, streelzacht waar je het niet verwacht.

Orlando Julius & The Heliocentrics (Boombox, 18.00 u)

Hij maakt al muziek sinds de jaren zestig en maakte zo de weg vrij voor de Afrobeat, waarin hij allerlei hippe invloeden uit Amerika verwerkte. Een paar jaar geleden haalden de jazzprogressievelingen van The Heliocentrics de kwieke Nigeriaan naar Londen voor een album waarop ze verloren gewaande evenals nieuwe songs zetten.

Het beviel hen allemaal zo goed dat ze er meteen een tournee hebben aan gebreid. Een tournee, die Orlando Julius eindelijk de erkenning moet geven die hij verdient. De tweede Afrobeat-pionier (na Tony Allen) op de affiche van Dour, met andere woorden.

Moon Duo (Le Labo, 23.30 u)

Hij ziet er uit als Vader Abraham met gitaar; zij ziet er uit als een vamp met een synthesizer. Samen maken ze gitaarmuziek van het repetitieve soort dat psychedelisch aandoet. Kent u hen nog niet? Laat daar dan snel verandering in komen, want hoewel hun muziek niet radiovriendelijk genoeg is om een hit te scoren hoort hij bij het beste dat de laatste jaren werd gemaakt.

We garanderen u dat u ook fan bent, nadien!

Autechre (Cannibal Stage, 0.00 u)

Omdat hardrockers vroeg naar bed moeten, wordt de Cannibal Stage, doorgaans de plaats voor het betere gitaargeweld, elke avond afgesloten met elektronica. Vandaar dus dat deze anciens van het betere bliepwerk hier een setje mogen neerzetten.

Toen ze vorige keer in de Ancienne Belgique waren, was er letterlijk niets te zien. Elk lichtje moest uit; geen glimps van wat er op het podium gebeurde werd prijs gegeven. Waarschijnlijk zetten ze zelfs hun computerschermen op minimale helderheid om u niet af te leiden van uw interne trip.

Dat is waar ze garant voor staan. We gaan ervan uit dat we u deze allergrootste naam uit de electronicageschiedenis niet hoeven voor te stellen, maar moest u van toeten of blazen weten: komen luisteren!

Lefto (Boombox, 2.45 u)

Naar jaarlijkse gewoonte mag Lefto een dagje de programmering van deze tent voor zich nemen. En wie Lefto een beetje kent, weet dat dit een garantie is voor veel te ontdekken snoepjes.

De kers op de taart is natuurlijk wanneer hij zelf achter de draaitafels gaat staan en een dj-setje uit de losse pols schudt. Niemand in de wijde omstreken van dit Belgenland kan een zaal zo snel aan het dansen brengen als deze linkse jongen! En dus kijken we eigenlijk vooral hier naar uit, simpele zielen als we zijn. Draaitafelamusement van de bovenste plank, zonder veel pretentie maar met een overschot aan goede smaak.

Dour festival vindt plaats van 15 t/m 19 juli 2015 op de Plaine de la Machine à Feu in het gelijknamige dorpje.

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 juli 2015