Het Dour 2015-parcours: de vrijdag

Achtergrond

Ook genoeg van de bands, die elk jaar weer op Rock Werchter spelen? Dan moet je de taalgrens over om in een nietig dorpje tegen de Franse grens een alternatief te zoeken. 

Deerhoof (La Petite Maison Dans La Prairie, 17.30u)

Heerlijk onvoorspelbaar, kinderlijk en speels. Dat moet zowat in de buurt komen van Deerhoof. Dat kinderlijk is dan in de goede zin. In de zin van overal voor open te staan. Van alles eenvoudig te houden. Je hebt nooit ook maar enig idee wat je te wachten staan. En dat is ook je enige zekerheid.

Al jaren touren ze onophoudelijk en blijven ze platen maken. Soms met hun drieën, tegenwoordig met hun vieren. Hoewel… hoe zat het ook alweer? Enfin, ga gewoon zelf kijken en laat je meeslepen door het enthousiasme.

Tony Allen Review ft. Damon Albarn & Oxmo Puccino (The Last Arena, 18.30u)

Het kan u niet ontgaan zijn dat Damon Albarn in Roskilde zijn muzikale verleden heeft blootgelegd en, met de hulp van enkele behulpzame collega’s, een show gaf van vijf uur lang. Tot de security hem van het podium droeg. Maar het zou niet eerlijk zijn tegenover zijn gastheer om enkel op hem te focussen. Want Tony Allen heeft talloze vingers waarmee hij in nog meer pappen heeft geroerd. Percussionist par excellence heeft hij in popgroepen gespeeld, maar maakte hij ook Fela Anikulapo Kuti mee tot wat hij was. Jazz en andere genres zijn hem evenmin vreemd. Het programma zou dus wel eens op een hoopje gespeeld kunnen worden. Best niet te veel plannen voor de avond dus.

Sunn O))) (La petite maison dans la prairie 19.30h)

Ooit vertelde iemand ons dat, bij een optreden van Sunn O))) in de Ancienne Belgique, iemand midden in de zaal in zijn broek had gekakt. Wij zijn nog nooit of te nimmer zo hard onder de indruk geweest van een concert dat onze sluitspieren het begaven. Om maar te zeggen dat sindsdien, wij ook graag eens Sunn O))) aan het werk willen zien. Dit is onze kans!

Hun samenwerking met Scott Walker is het laatste wapenfeit waar we weet van hebben. Nog zo’n experimenteel type, waarvan we de platen vooral opleggen als we willen opscheppen over hoe alternatief we wel niet zijn, maar waar we eigenlijk nooit echt veel naar luisteren. Niet dat we dat gezegd willen hebben. Oeps!

Breng zelf uw anale tampon mee.

Danny Brown (Boombox, 21.30h)

Danny Brown is de leutigste rapper alive. Zijn stem is zo onwaarschijnlijk dat het lijkt of hij na zijn uren bijklust voor de Muppetshow.

Maar niets is minder waar. Vanuit Detroit bouwt hij zich langzaamaan een carrière uit dankzij excellente albums als ‘XXX' en ‘Old’ en het zou ons niet verwonderen dat hij ook in Dour weer zieltjes gaat winnen. De teksten gaan - hoe kan het anders - meestal over drugs of over existentiële levenscrisissen en de beats zijn donker en elektronisch. Hij is van de drugs af, naar het schijnt, dus gelieve niet in de richting van het podium uit te blazen, alstublieft.

Gojira (Cannibal Stage, 22.30u)

Niet eenvoudig om een etiket te plakken op deze band. Ze spelen een soort van metal en komen uit Frankrijk. Deathmetal wordt het genoemd, maar andere noemers passen even goed. Dan denken we aan progmetal of thrashmetal, om er maar twee te noemen.

Best je voeten stevig verankeren in de planken vloer trouwens, want de band brengt een immense muur van versterkers mee, die je de tent kunnen uitblazen.

Dour festival vindt plaats van 15 t/m 19 juli 2015 op de Plaine de la Machine à Feu in het gelijknamige dorpje.

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 juli 2015