Het Dour 2015-parcours: de donderdag

Achtergrond

Ook genoeg van de bands, die elk jaar weer op Rock Werchter spelen? Dan moet je de taalgrens over om in een nietig dorpje tegen de Franse grens een alternatief te zoeken. 

Orange Goblin (Cannibal Stage, 15.30u)

Op Retie Rockt waren ze nog top of the bill. Maar wij hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat ze ook in de namiddag al de boel op stelten kunnen zetten. Dit is eentje waar wij bijzonder naar uitkijken. Omdat ze doom – een genre dat ons na aan het hart ligt – spelen, maar vooral omdat ze zich daarop niet blind staren.

Ook seventiesrock of stoner is hen niet vreemd en dat weten ze vaak op ingenieurze wijze tot uiting te brengen. Laat de gitaren maar ronken, de bassen maar brullen en de drums maar rollen. (pvg)

Lee Fields & The Expressions (Jupiler Dance Hall, 18.30u)

18u30, da’s nog te vroeg om echt uit de bol te gaan op de dansvloer. Maar meewiegen op de soul van deze Lee Fields & The Expressions kan daarentegen al wel. Hij is vierenzestig jaar oud en stond al op een podium te swingen toen Charles Bradley nog vol bewondering naar James Brown stond te gapen.

Echte, vlijmscherpe soul van een doorgewinterd muzikant, die nu weer een beetje licht van de schijnwerpers opvangt vanwege zijn samenwerkingen met o.m. Martin Solveig, maar je zal zien dat hij nog heel wat meer in zijn mars heeft. (kvl)

The Underachievers (Last Arena, 19.30h)

We roken niet en we eten alleen champignons uit de supermarkt. Zelfs met de drank worden we matiger met de jaren. Maar voor de druggy hiphop van The Underachievers komen we al graag eens buiten.

Ze maken muziek op het Brainfeeder-label van Flying Lotus en klinken alsof ze ook door hem zijn beïnvloed; of tenminste naar dezelfde apotheker gaan. De dromerige, zwevende beats en zwetende rhymes dromen lekker weg. Hopelijk mogen we ook een beetje met de armpjes in de lucht zwaaien, want dat doen wij graag. (kvl)

A Place To Bury Strangers (Cannibal Stage, 19.30u)

Dit zou eigenlijk al voldoende moeten zijn om je te overtuigen om A Place To Bury Strangers aan het werk te zien. Maar als je liever de korte versie wil: vergelijk het met een zwaar beladen vrachttrein, die aan een rotvaart op je af komt gestormd terwijl jij met armen en benen aan de sporen bent gebonden.

Geen gitaarfan? Geen nood: de heren bouwen naar het einde van hun set traditioneel ook nog een soort van remixfeestje, waarin ook de dancefans zich ongetwijfeld zullen vinden. In het slechtste geval kom je dus gewoon tegen 20.00h naar de Cannibal Stage. Kan je tenminste opscheppen daar ook een concert gezien te hebben. (pvg)

Evian Christ (Le Labo, 21.30h)

Dour heeft een nieuw podium dit jaar! Le Labo moet plaats bieden aan intimistische of experimentele muziek. Dingen die moeilijk te plaatsen zijn op de zeven andere podia die Dour rijk is.

Een naam die ons opvalt is Evian Christ, die op het Tri-Angle label (The Haxan Cloak, How To Dress Well, Holy Other) een plaat uitbracht en daarna door Kanye West werd herbruikt (zoals Hudson Mohawke dus).

De kans is sowieso groot dat we dikwijls in dat Le Labo zullen rondhangen om ontdekkingen te doen. (kvl)

Mark Ronson DJ Set (Last Arena, 22.45h)

In ‘s mans telefoon zitten de nummers van Stevie Wonder en de erfgenamen van Amy Winehouse, in zijn platenbak zitten nummers die hij meeproducete of juweeltjes hij opdiept uit de donkerste hoekjes van de geschiedenis van de popmuziek.

Zijn sets zijn funky en uitermate dansbaar. Dat hij op het hoofdpodium mag aantreden lijkt een gokje want we kunnen ons hier weinig spektakel bij voorstellen. Al zal hij allicht een paar vocalisten meebrengen, die iets visueels toevoegen. Wie weet een hologram van Amy Winehouse? (kvl)

Dour festival vindt plaats van 15 t/m 19 juli 2015 op de Plaine de la Machine à Feu in het gelijknamige dorpje.

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

15 juli 2015