Het doek over DOK

Flashback

Het doek over DOK

Negen zomers lang was DOK een creatieve meltingpot aan de oude Gentse dokken. Elk jaar leek het laatste te worden, in de schaduw van het oprukkende bouwproject op de site. Maar deze keer lijkt het liedje definitief uit. Op zondag 29 september gaat de site onherroepelijk dicht. We vergeten even het kindervertier en de rommelmarkten, maar blikken terug op een aantal muzikale hoogtepunten van onze redactie, want met DOK valt ook een van de gezelligste concertlocaties van Gent weg.

SEBADOH - 20/08/2011

Sebadoh zou in 2011 op Pukkelpop spelen, maar daar stak een onverwachte storm een stokje (of heel veel takken) voor. In een weekend vol verslagenheid werd de band naar Gent gehaald om alsnog op DOK te spelen. Half geïmproviseerd, maar wel een heerlijk concert onder de zondagnamiddagzon, met een setlist opgebouwd rond de albums 'Bakesale' en 'Harmacy'.

ESMERINE - 24/09/2011

Naast de meest gekende locatie in de grote DOK hangar en de DOK kantine, was er in de begindagen van DOK ook een piepklein amfitheater in een uithoek van het terrein. Die DOK Arena is intussen allang opgeslorpt door het bouwproject op de site, maar in het eerste levensjaar van DOK maakten we er een heel fijn concert van het Canadese Esmerine mee. Hun experimentele kamermuziek blies wat warmte door de frisse herfstavond maar de vingers van harpiste Sarah Pagé leken na afloop wel heel erg verkleumd. Voor een gelijkaardig herfstavondconcert van Winged Victory For The Sullen en Nils Frahm werd een jaar later wijselijk naar een meer beschutte hoek van DOK uitgeweken...

FIELD MUSIC - 18/05/2012

Omdat het nu eenmaal een buitenlocatie is en de weergoden al eens dwars durven liggen, was het voor dit concert een avondje koukleumen. Maar de broertjes Brewis, zelf ook stevig ingepakt, voorzagen (figuurlijke) vuurtjes onder onze voeten en in onze hersenen om ons toch helemaal te ontdooien. De omstandigheden waren niet optimaal, de muziek was des te frisser.

GRAVENHURST, AMATORSKI, LANTERNS ON THE LAKE - 20/05/2012

Duyster is intussen al een paar opgedoekt (op een paar verrijzenissen in de kerk van Leffinge na). Toen het radio-programma in 2012 de 500ste uitzending vierde, werd daar een mini-festivalletje op DOK aan gekoppeld. Duyster werd voor een keertje niet ondergaan in een rustige huiskamer maar op een rommelige concertlocatie (waar je wel spelden kan horen vallen en muizen hoort lopen). Amatorski bracht een uitgebeende, akoestische set, maar we herinneren ons vooral Gravenhurst. Het was de laatste keer dat we de band zouden zien want twee jaar later stierf Nick Talbot helaas.

MIKE DOUGHTY - 12 juni 2012

Dezer dagen gooit Mike Doughty weer hoge ogen. In de VS tenminste, waar hij de oude Soul Coughing platen laat herleven, zij het onder persoonlijke naam. In de Dokkantine was het nog eigen werk dat hij voor ons uitspreidde. En dat in zijn eentje met enkel een gitaar. Maar het was desondanks twee uur genieten van dat solowerk, zij het in heel erg beperkte kring. Kon het ons wat schelen. 

CHAD VANGAALEN - 04/09/2014

Waar zijn werk op plaat soms intiem en klein kan klinken, ging Chad Vangaalen hier tewerk als een olifant in een porseleinkast. En dat was genieten. Want geen enkele song klonk zoals we van hem gewend waren. In garagemode racete hij zijn door zijn set om pas naar het einde toe (en vanwege een technisch probleem) aan snelheid in te boeten en toch nog te charmeren. 

FÖLLAKZOID - 08/06/2015

We hadden de tweede plaat van dit Chileense bandje toevallig gehoord en waren geïntrigeerd door het feit dat het hier om Chilenen ging. Chilenen, die dan ook nog eens psychedelica speelden. Het resultaat was een geestesverruimend concert, waarbij het onmogelijk was om stil te blijven staan. Verstaan deden we er geen fluit van, ook al zongen ze in het Engels (vermoeden we), maar dat was dan ook niet nodig. De muziek deed het hem helemaal. 

PORTUGAL.THE MAN - 20/09/2017

Wat was het heerlijk om al die onschuldige gezichtjes, die vol verwachting waren om Feel It Still te horen, te zien vertrekken, toen de band de set opstartte met een cover van... Metallica. En naar goede gewoonte sneerde de band door de rest van de set. O ja, Feel It Still passeerde, maar bleek toch niet van dien aard om de pijn te kunnen verzachten. Van ons mocht het. 

CASS MCCOMBS - 01/06/2019

Wie ons kent zal ongetwijfeld zeggen: daar heb je hem weer. Maar miskijk u daar vooral niet op. Cass McCombs is een genie. Alleen wil niemand dat zien. En in Dok kwam hij dat weer eens bewijzen, speelde hij een doodgewoon indrukwekkende set en betrok hij het publiek bij zijn muziek. Het resultaat was magisch, goed voor wegdromen bij liedjes als Sleeping Volcanoes en zo veel meer.

SHHT - 29/09/2019

Het is net echt onze gewoonte om de recensie al te pennen nog voor het concert heeft plaatsgevonden. Maar we durven er onze hand voor in het vuur steken dat de doortocht van Shht op de allerlaatste DOKdag ihier thuishoort. Alles kapot! Omdat het mag!

25 september 2019
Christophe Demunter