het blinde vertrouwen in Sigur Rós

Achtergrond

Onze (fvde) werd overvallen door een waterval van levensvreugde toen hij de melding van de komende festivaloptredens van Sigur Rós  in zijn mailbox zag vallen.

Amper enkele weken geleden begonnen wij wat ongemakkelijk te schuifelen op de stoel: "Verdorie, het is al zo lang geleden dat we nog eens wat van Sigur Rós hebben gehoord". Sinds de release van 'Kveikur' en de bijhorende tournee was het een en al radiostilte. En dan kijkt een mens eens op de kanalen van de band, maakt de melancholie zich voor een hele avond van hem meester, wanneer het daar oorverdovend stil blijft, en biedt de herbeluistering van meesterwerken zoals 'Takk' of 'Ágætis Byrjun' gelukkig enig soelaas.

En dus was het een bijzonder aangename verrassing om plots de aankondiging van tien festivaloptredens van Sigur Rós in de mailbox te zien opduiken. En de Lage Landen mogen zich tevreden prijzen: op 16 juli staat IJslands bekendste exportproduct op het Dour Festival. Op 20 augustus is het Nederlandse Lowlands aan de beurt.

Het beloven speciale concerten te worden: in een boodschap deelt de band mee dat ze de traditionele werkwijze van "plaat maken en daarmee de baan optrekken" willen doorbreken. Sigur Rós wil op deze zomershows niet alleen de intussen indrukwekkende backcatalogue van de band honereren, het is de bedoeling om nieuwe dingen uit te proberen en de daaruit ontstane magie mee te nemen naar de studio.

Of zoals het in de boodschap klinkt: "Trying to capture lightning in a bottle". Die werkwijze gebruikten ze ook voor '( )', voor velen nog steeds het magnum opus van Sigur Rós. Met een beetje meeval mogen we ons in het najaar, na deze concertreeks, dus misschien wel aan een nieuw album verwachten.

De band belooft alvast een en ander in petto te hebben voor de concerten deze zomer: "All we can say right now is it's going to be different, with new unreleased songs, a new show and maybe some other *new* things. beyond that, we can only ask you to trust us on this one." Geen zorgen jongens, dat doen we blindelings.

25 november 2015
Filip Van der Elst