Het ABCDour (2)

Achtergrond

Geruchten doen de ronde dat het Dourfestival dit jaar het zwakke broertje is, maar u bent vast groot genoeg om tussen de regels te lezen. En moest u het toch nog niet begrepen hebben, willen wij het u graag letter voor letter spellen. Dit is het alfabet waar wij op Dour volledig voor gaan.

Het ABCDour (2)



Errors

Een band die al een tijdje op ons verlanglijstje staat, maar wegens nog te klein België vaak links heeft laten liggen. Elektronica vermengd met de gekste analoge geluiden over een funky basis. Voilà. Daar moet u het mee doen. Of dat spannend genoeg is? U bent vast oud en wijs genoeg om daar zelf over te oordelen. Ons kan u alvast ergens vooraan tegen het podium zoeken.

Zondag 18 juli - 16.10 u
Petite Maison dans la Prairie

Faith No More

Epic, Midlife Crisis, ... Straffe knallers van het Amerikaanse rockgezelschap Faith No More onder leiding van de charismatische frontman Mike Patton. Of wat te denken van de Commodorescover Easy? Na een stilte van tien jaar is Faith No More weer helemaal terug en zal ook het Dourfestival op zijn grondvesten trillen. Reken maar!

Donderdag 15 juli - 22.00 u
The Last Arena

Giant Sand

Het geesteskind van getormenteerde ziel Howe Gelb is, ondanks diens solo-escapades, nog steeds springlevend. Niet meteen opbeurend materiaal, wat Giant Sand u voorschotelt, maar wel van een indringende schoonheid. Schoonheid die de zwaarste stormen kan doorstaan en u weer voldoende brandstof levert om het uit te zingen tot het volgende festival.

Zondag 18 juli - 21.00 u
Club Circuit

Lee Perry + Max Romeo + Congos

Eerder dit jaar kwam Lee "Scratch" Perry zijn vijfenzestigste verjaardag vieren in de Gentse Vooruit, toen ook al in het bijzijn van zijn vrienden Max Romeo en The Congos. Op Dour komt de Eddy Wally van de reggae dat verjaardagspartijtje met plezier nog eens overdoen. Van deze grootmeester kun je niet beweren dat hij ze alle vijf op een rijtje heeft, maar een muzikaal genie is hij wel. Ook die andere genodigden zijn trouwens levende legenden, waardoor je deze afspraak zeker niet mag missen.

Zondag 18 juli - 18.50 uur
The Red Frequency

Little Dragon

Vreemd beestje, deze Little Dragon. Een Zweedse band met een half Japanse zangeres en een geluid dat nergens bij past. Maar ondertussen gaan ze wel op tournee met TV On The Radio en kunnen ze dj Shadow onder hun fans tellen. De synths zijn erg belangrijk voor deze band, maar dat neemt niet weg dat er ook nog plaats is voor vocale subtiliteiten. Een band om naar uit te kijken dus.

Zaterdag 17 juli - 16.10 u
Dance Hall

Los Campesinos!

Wie zin heeft in een feestje kan altijd terecht bij Los Campesinos!. Hun muziek is uiterst geschikt voor festivals en dat zullen ze ongetwijfeld graag bewijzen. 'Romance Is Boring' is opnieuw zo'n plaat waarop je graag uit je dak gaat. Ongeacht hoe vroeg deze band op een podium staat, er zal gezweet worden.

Vrijdag 16 juli - 14.40 u
The Last Arena

Lower Than Atlantis

Een mix van hardcore, punk en grunge. Al vaker gezien? Misschien, maar daarom nog niet minder interessant. De problemen van de hedendaagse jeugd komen allemaal aan bod in hun songs. En op het podium is dat één grote brok energie die over het publiek wordt uitgestort.

Zaterdag 17 juli - 13.30 u
The Last Arena

The Middle East

Ben je ook in de ban van de nieuwe generatie folkbands als Fleet Foxes en Bon Iver, en heb je ook nog eens een fetisj hebt voor postrock à la Sigur Rós? Dan mag je het optreden van de Austraische folkband The Middle East zeker niet missen! Zij weten deze twee genres namelijk op meesterlijke wijze samen te brengen en om te zetten in schitterende songs.

Zaterdag 17 juli - 17.00 u
La Petite Maison Dans La Prairie

Omar Perry

Met Omar Perry - zoon van - krijgen we ook de jongere generatie aan het werk te zien. Hij kon de kneepjes van het vak al als kleine rakker aanleren, toen hij zijn vader aan het werk zag in zijn Black Ark studio. Zijn vader bespeelt nog steeds alles tussen dub en reggae, terwijl Omar eerder alles tussen reggae en dancehall aanpakt. Fijn weetje: deze Jamaicaan woont al jaren in Brussel.

Zaterdag 17 juli - 20.45 uur
The Red Frequency

Spoon

Dat deze band niet op het hoofdpodium staat, verwondert ons al lang niet meer. Spoon krijgt aan deze kant van de oceaan nu eenmaal nooit waar het recht op heeft. De constante kwaliteit van hun platen houdt ons nochtans al vele jaren in de ban. Bovendien weten Britt Daniel en de zijnen steeds de juiste snaren te raken om ons weer eens over de streep te trekken.

Zaterdag 17 juli - 21.15 u
Petite Maison Dans La Prairie

U hebt ook nog suggesties? Laat het ons gerust weten, hieronder!

Patrick Van Gestel, Gregor Dijkman, Wouter Verheecke

13 juli 2010