Het ABCDour (1)

Achtergrond

Geruchten doen de ronde dat het Dourfestival dit jaar het zwakke broertje is, maar u bent vast groot genoeg om tussen de regels te lezen. En moest u het toch nog niet begrepen hebben, willen wij het u graag letter voor letter spellen. Dit is het alfabet waar wij op Dour volledig voor gaan.

Het ABCDour (1)



AKS feat. Selah Sue

Mogen we zo chauvinistisch zijn om ons alfabet te starten met een handvol landgenoten? Dan geven we die eer graag aan AKS feat. Selah Sue. De Leuvense Addicted Kru Sound drukt al een paar jaar haar stempel op de Belgische dubstep scene, maar zeg nu zelf... De bassen mogen nog zo diep klinken, van vier jongeheren achter een laptop krijg je toch niet bepaald een goed buikgevoel? Ze vonden het ontbrekende puzzelstukje bij Selah Sue, en wij zagen dat het ineens stukken beter ging klinken...

Vijdag 16 juli - 22.30 uur
The Magic Tent

A-Trak

A-Trak begon zijn carrière als een hiphop dj. Dankzij zijn uitmuntende turntablism technieken wist hij al snel alle belangrijke championships op zijn naam te schrijven, en een paar jaar geleden verwierf hij verder bekendheid als vaste tour-dj voor Kanye West. Uiteindelijk ging hij zich echter ook steeds meer bezighouden met elektronische muziek. Zo werkte hij o.a. samen met Armand Helden, wat resulteerde in Duck Sauce, en zijn remix van Heads Will Roll (Yeah Yeah Yeahs) raakte zowaar gekender dan het origineel. We zijn benieuwd welke set de Canadees hier zal brengen. Ze zal in ieder geval helemaal anders zijn dan in 2002 of 2005, toen A-Trak ook al op Dour stond.

Vrijdag 16 juli - 1.30 uur
The Magic Tent

The Antlers

'Hospice' is de eerste plaat waarmee The Antlers de neus aan het venster steken, maar eigenlijk gingen aan dat album nog twee andere cd's vooraf. Maar vooral op die laatste plaat wisten Peter Silberman en zijn maats te verbluffen met muzikale inventiviteit en boeiende klanktapijtjes. Het concert in de AB eerder dit jaar was in een mum van tijd uitverkocht en wij zijn dan ook maar wat blij dat we nu de kans krijgen om hen toch nog te zien.

vrijdag 16 juli - 17.00 u
Magic Tent

Baddies

In netjes geassorteerde kledij staat dit zootje klaar om u een stevige schop tegen de schenen te geven. Indien u behoefte heeft aan een boost, is dit de manier om de laatste dag van Dour nog door te komen. Baddies slagen er op één of andere manier steeds in om die extra sprankel nog naar boven te doen borrelen.

Zondag 18 juli - 14.40 u
The Last Arena

Balthazar

Balthazar won in 2006 de Humo's Rock Rally KBC Publieksprijs en het jaar erop stonden ze ook al op Dour. Terecht, want de band maakt schitterende, puntige popliedjes met een experimenteel randje die doen denken aan bands als dEUS en Zita Zwoon. Beluister het knappe debuut album 'Applause' er maar op na en je weet waar jij zondag 18 juli moet zijn!

Zondag 18 juli - 14.00 u
Club Circuit

Baroness

Ongetwijfeld één van de meest spannende metalbands van het moment. Dat moet ongeveer de beste beschrijving zijn voor Baroness. Hun unieke geluid werd geboren in 1997 en is intussen opgegroeid tot een stevig uit de kluiten gewassen jongeling. Mastodon, die andere grote naam uit de huidige metal, vroeg hen niet zomaar om hun voorprogramma te verzorgen.

donderdag 15 juli - 19.15 u
Petite Maison Dans La Prairie

Capleton & David House Crew

King Shango, King David, The Fireman, The Prophet... Zijn pseudoniemen liegen er alvast niet om: Capleton is veel meer dan een reggaezanger en zou ons gerust langer dan een uur kunnen entertainen. Net zoals Anthony B en Sizzla behoort hij tot de Bobo Shanti, een afsplitsing van het algemene Rastafari geloof. Zoals zowat iedere Jamaicaanse artiest kwam hij in opspraak omwille van zijn homofobe songteksten, al willen we dat om begrijpelijke redenen liever niet te luid gaan verkondigen... Meezingen van Jah Jah City lijkt ons een veel beter idee.

Zondag 18 juli - 21.00 uur
The Red Frequency

Chrome Hoof

Hun zilverkleurige debuut intrigeerde ons meteen. De combinatie van een soulvolle stem en de meest onwaarschijnlijke muziek, doorspekt met de meest extreme invloeden, levert een muzikaal spektakel op. En dan hebben we het niet eens over de performance die dit collectief daaraan verbindt. Hun vorige doortocht op Dour was dan misschien niet zo geslaagd, maar met een tweede plaat op het repertoire staat de band ongetwijfeld weer vlijmscherp.

Vrijdag 16 juli - 17.00 u
Club Circuit

Chromeo

Dit olijke duo wist met de nodige humor en vrolijke popdeuntjes toch het nodige respect af te dwingen. Het zal ons dan ook benieuwen hoe ze dat op een podium overbrengen. Want hun liedjes zijn erg aanstekelijk en dat zullen ze maar wat graag willen bewijzen.

Vrijdag 16 juli - 23.20 u
Magic Tent

De La Soul & Rythm Roots All Stars

Wie kent niet Me Myself and I, die grote hit uit 1989 van hip-hopband De La Soul? De La Soul staat al twintig jaar garant voor meesterlijke hip-hop en explosieve optredens. Reken maar dat je uit je dak gaat als Mace zijn beats het publiek in knalt en de raps van Posdnuos en Trugoy je om de oren slaan. Kortom: een old skool hiphopfeestje!

Zaterdag 17 juli - 22.00 u
The Last Arena

Dj Marky & Stamina Mc

Op het WK werden de Brazilianen veel te vroeg naar huis gespeeld, maar op Dour krijgt Dj Marky de kans om de eer van zijn land redden met zijn vlot verteerbare liquid drum'n'bass. Door toedoen van Stamina Mc zijn zijn bekendste hits LK en Barcelona nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar ze klinken allebei zo aanstekelijk zomers dat we het niet eens de moeite vinden om ons hierin druk te maken.

Donderdag 15 juli - 22.00 uur
The Magic Tent

U hebt ook nog suggesties? Laat het ons gerust weten, hieronder!

Patrick Van Gestel, Gregor Dijkman, Wouter Verheecke

13 juli 2010