Hertals Rock City 2018 of hoe punk leeft in Herentals

Voorbeschouwing

Als er nog zekerheden zijn in het leven, dan is het wel dat punk en Herentals elkaar minimaal tweemaal per jaar omarmen in een heerlijk festival. Hertalsrockcity is in kringen van kempense hanenkamdragers dan ook een populair begrip. Niet moeilijk, als je onderstaande affiche voor dit najaar bekijkt.

En ook die affiche gaat over zekerheden. Want dé publiekstrekkers voor 22 september 2018 zijn doorheen de afgelopen decennia meermaals verwelkomd. Zo is de bevriende, Britse streetpunkband UK Subs en semi-bejaarde zanger Charlie Watts zowat “the last one standing”, maar nog steeds scherp en vol meezingbare rock-’n-rollambiance. Fait divers: twee jaar geleden rondde dit kwartet eindelijk zijn reeks af waarbij elk nieuw album met de volgende letter van het alfabet begint. ‘Ziezo’ is een fraaie afsluiter na een carrière van veertig jaar in de studio. Exclusief Benelux-optreden.

Meer zekerheden? Aangezien Funeral Dress mee in de organisatie zit, gaan de Herentalse oerpunkers mee het podium op. Goed voor “beer and whiskey all night long (party on, party on)”. Can’t miss, vermits de band na deze show een lange adempauze zal inlassen. Samen met dé Belgische punkband van het eerste uur The Kids en de al bijna even oude, dialect-boerenpunkers Belgian Asociality (“Dertig jaar op de planken”) goed voor een triumviraat degelijke, stoeiende ambiance.

Wie kiest voor muzikale vernieuwing, komt beter wat vroeger. De female fronted protestband Svetlanas mag dan wel verbannen zijn uit hometown Rusland, het heeft hen enkel maar gevoed in hun uitstraling “the most dangerous band in the world” te zijn. Reken gerust op een stevige dosis controversieel gedrag.

Niet dat het Antwerpse Bark qua woestenij zal moeten onderdoen. “Venom op z’n Antwerps”, zo durfde het Alcatraz festival te verwoorden, voor zover de energieke cocktail van punk, hardcore en metal van deze heren in een hokje te steken valt dan.

En dan geven we tenslotte graag nog even mee dat Tribute-dudes zeker aan hun trekken zullen komen met lookalike I Found The Cure (The Cure) of met De Weidetulpjes, die het werk van wijlen De Heideroosjes opnieuw onder de aandacht brengen. Een pittig festival met tien bands voor maar 20 euro! Meer punk kan het niet zijn.

6 september 2018
Johan Giglot