Hellfest 2022 - de hel van het kiezen

De afgelopen twee jaar zijn verloren tijd geweest voor de festivals. Om dit allemaal een in te halen heeft Hellfest aan de drie "klassieke" dagen nog eens vier dagen toegevoegd. Dat resulteert dan in anderhalve week met een ongekende line-up. 

Hellfest 2022 - de hel van het kiezen

Het festival staat nu gepland op 17, 18, 19 en 23, 24, 25 en 26 juni in Clisson, Frankrijk. De line-up is er één waar menig metalhead enkel maar van durft te dromen. Met headliners als Deftones, Scorpions, Guns N' Roses en Metallica zijn de zes podia tot de rand toe gevuld. Maar lager op de affiche staan bands die misschien wel meer een bezoekje waard zijn.

Vrijdag 17 juli

Electric Wizard

De band kan ondergebracht worden in de doommetal en wordt door velen vergeleken met het vroege Black Sabbath. Mede doordat album 'Witchcult Today' werd opgenomen met pre-seventies-apparatuur, hebben ze dat authentieke geluid weten na te bootsen. 

Frank Carter & The Rattlesnakes

Hoewel Frank al meerdere bands heeft versleten en een carrière als tattoo-artiest heeft, richte hij in 2015 The Rattlesnakes op. Die band wordt wel eens The Sex Pistols voor de jeugd, die The Pistols niet heeft meegemaakt, genoemd. 

Zaterdag 18 juli

Rival Sons

Rival Sons is een band die al hoge ogen heeft gegooid. Een heerlijke bluesrockband met tracks die geboren zijn voor het live publiek. Het in 2019 uitgebrachte album 'Feral Roots' werd erg positief ontvangen. De titeltrack daarvan en Too Bad  horen bij het beste werk van de band.

The Darkness

Wie dacht dat deze glamband na kneiterhit I Believe In A Thing Called Love naar de achtergrond is verdwenen, heeft het helemaal mis. De live show van deze mannen is er één die je niet mag missen. Zanger Dan Hawkins is een kleurrijke stuiterbal en heeft een geweldige interactie met het publiek. 

The Picturebooks

Bij dit bluesduo zal je versteld staan hoeveel geluid er uit twee mensen kan komen. Deze band heeft ons op Zwarte Cross compleet uit de sokken geblazen met hun muzikale geweld. Met Philipp Mirtschink op drums en Fynn Grabke op gitaar en zang is dit een ongekend tweetal, dat je pas echt meekrijgt na hen live te hebben gezien. 

Zondag 19 juli

Deez Nuts

Een gezegde, dat wordt gebruikt als je een discussie snel wil afkappen. De gelijknamige band zou je daarvoor maar wat goed kunnen gebruiken: stevige hardcorepunkgitaren, gemixt met zware rap. Een band waarbij crowdsurfen aangeraden wordt.

Battle Beast

Deze powermetalband is ontstaan in de Finse hoofdstad Helsinki en staat met beide voeten stevig op de grond van achter powervrouw Noora Louhimo. Haar krachtige rauwe stem is luider dan de donder tijdens een heftige storm. 

Donderdag 23 juni

Whitesnake

Whitesnake heeft het afgelopen jaar het einde aangekondigd. Een goed excuus om de band nog voor de laatste keer op het podium te zien schitteren. De band was oorspronkelijk gevormd als backingband voor David Coverdale, toen hij in 1978 vertok uit Deep Purple. Een lekkere mix van blues en hardrock, gespeeld door de beste muzikanten. Zo zijn gitaristen als Steve Vai, Doug Aldrich en de Nederlandse Adriaan VanDenBerg gepasseerd en ligt het gitaargehalte erg hoog. Nog een laaste keer meezingen met Here I Go Again, Is This Love en Still Of The Night.

Tyler Bryant & The Shakedown

Een Amerikaanse rockband, gevormd in Nashville, Tennessee. Een duidelijk voorbeeld dat rock-'n-roll nog lang niet uitgestorven is. Na getourd te hebben met Aerosmith, AC/DC en Guns N' Roses, hebben ze zichzelf nu helemaal op de kaart gezet.

Vrijdag 24 juni

Moonspell

Voor de liefhebbers van het duistere werk is deze band wellicht een aantrekkelijke aanvulling. De Portugese gothic metalband laat met duistere klanken de warme zomerzon snel verdwijnen. De band bezit een bijzondere energie, die je herkent uit duizenden. Melodische muziekstukken met zware zang gevuld met dramatiek. Met een gedurfde keuze geheel een eigen weg kiezend, heeft deze band een streepje voor. 

Goldfinger

Tijd om alles op zijn kop te zetten en er een groot feest van te maken. Hiervoor komen deze mannen in aanmerking met hun skapunksongs. De vrolijke noten van de ska vermengd met het rauwe van de punk, een garantie voor succes op alle festivals. Voor de echte skabeleving wordt de band op het podium bijgestaan door een aantal blazers, de ideale formule, om helemaal bij uit je dak te gaan.

Zaterdag 25 juni

Dirty Honey

Een jonge band afkomstig uit LA, die als een gek naar de top is geschoten. Na het horen van single When I'm Gone besloot Mark DiDia meteen manager te worden, waarna in 2018 en 2019 een tour volgde met Slash en Myles Kennedy (laatst genoemde staat later op hetzelfde podium). Hoewel ze nog maar één studio-album uitgebracht hebben, staan de singles hoog in de charts. Het doel was het succes van Guns N' Roses (de afsluiter van deze dag) te evenaren. En zoals het er nu uitziet, gaan ze de goede richting op.

The Rumjacks

Zelfs op een Frans zomerfestival, gevuld met de hardste gitaarmuziek, is er nog plek voor een folkrockband. Met publiekstrekker An Irish Pub Song sla je immers de armen ineen met de mensen om je heen en spring je het veld over. In 2020 heeft zanger Frankie McLaughlin de band moeten verlaten, maar gelukkig hebben ze in Mike Rivkees een goede vervanger gevonden.

Zondag 26 juni

Avatar

Met hun stageperformance is deze band geheel uniek. Een muzikaal circus met een charismatische frontman. De band is in 2001 in Gothenburg, Zweden opgericht. Met pakkende freakshow-geïnspireerde tracks en met zanger Johannes Eckerström met zijn schizofrene karakter is het een gouden combinatie voor succes. 

Alien Weaponry

Een stijl, waarvan we nog niet wisten dat hij bestond. Heavy gitaar- en drumwerk met teksten gezongen in de Maoritaal. De twee broers Henri en Lewis hebben een Nederlandse moeder en een Maori als vader. Met de taal en de videoclips  zorgt deze muziek voor een andere beleving. 

Alle verdere info vind je hier.

6 juni 2022
Jordi Rijnders