Heiligen leven verder

Achtergrond

Op de quarantaine-afdeling van onze redactie zitten een paar redacteurs met een steekje los. Zij hebben op hun eilandje tien schrijnen opgericht voor hun persoonlijke heiligen. Als zelfverklaarde experts eren zij deze muzikale helden en na lang aandringen hebben we ze ter gelegenheid van Allerheiligen en Allerzielen toch maar eens losgelaten. U neemt de volgende teksten dan ook best met een korreltje – zeg maar een handvol – zout.

Heiligen leven verder

 

 

 

 



Dat Marvin Gaye overleden is nadat zijn vader hem had neergeschoten is uiteraard een sprookje. De man gebruikte immers maar een speelgoedgeweertje, alleen werd het verhaal vele malen uitvergroot voor het de pers bereikte. Niks van aan dus. Gaye liet de wereld echter in de waan en opende een tittybar in New Orleans. Zijn grootste probleem echter was dat hij zelf niet van de vrouwen af kon blijven. In die mate zelfs dat hij de klanten op den duur allemaal verjoeg. Maar op vrijdagavond was het happy hour en nam hij nog wel eens de microfoon ter hand. Toen Prince daar passeerde, maar de aanwezige vrouwen allemaal groter bleken te zijn dan 1m85, troostte Gaye hem hoogstpersoonlijk door samen met hem een duet te zingen, hetgeen Prince dan weer op de rails zette voor zijn zoveelste comeback. Dat we Prince nu weer in dergelijk goede doen zien, is dus met andere woorden het werk van Marvin Gaye.


Freddie Mercury leeft nog! Een schok, ook hier op de redactie van daMusic. Freddie doorbreekt op eigen initiatief de stilte en geeft een exclusieve reactie.
“Ik ben het beu om door het slijk gehaald te worden voor geld”, zegt Freddie, “Een biopic over mezelf? Schitterend idee! Eindelijk, zou ik bijna zeggen. Ik heb Sasha Baron Cohen toevallig ontmoet in Kazachstan toen hij ‘Borat’ aan het draaien was. Ik zat daar ondergedoken - veel mannen met foute snorren daar - dus ik viel niet op. We zijn samen gaan lunchen. Het klikte en hij wilde mij spelen. Maar nu willen die pipo’s van Queen iemand anders.”
Allemaal goed en wel, maar waarom is Mercury in de eerste plaats uit Queen gestapt?

“We hadden al jarenlang ruzie over het kapsel van Brian May. Ik vond dat we ons daarmee belachelijk maakten en hij wilde niet naar de kapper. Het kwam niet meer goed dus heb ik gefaket dat ik ziek was.”
Freddie zit ook vol toekomstplannen. “Tom Barman heeft me gebeld voor een gastbijdrage op de nieuwe van Magnus, maar dat is al jaren geleden opgenomen. Wereldnummer wel. Wanneer dat gaat verschijnen, God heeft er het raden naar.”


Johnny Cash, een van de grootste countryzangers ooit, zou dit jaar tien jaar overleden zijn, kort na zijn geliefde June Carter. In werkelijkheid trokken Carter en later ook Cash naar Schotland, waar zijn voorvaders van afkomstig waren. Het koppel leeft daar erg teruggetrokken en voor de buitenwereld onbereikbaar op een landgoed nabij Loch Cash in Fife. Cash en Carter zelf zullen nooit meer optreden, maar Cash schrijft nog wel muziek voor kinderprogramma’s zoals ‘The Sparticle Mystery’ en stookt zijn eigen sterke drank in het tuinhuisje. Benieuwd hoe duur die flessen ooit verkocht zullen worden via Sotheby's.
 


Groot nieuws vanuit Cuba. Daar is na zestien jaar Jeff Buckley opgedoken, levend en wel. “Tja, wat kan ik zeggen”, stamelde de ondertussen zevenenveertigjarige ex-muzikant. “Zestien jaar geleden kroop ik voor de grap in een reddingsbootje op de Mississippi, maar de boot belandde in Cuba en voor ik kon laten weten dat ik nog leefde, had men zogezegd mijn lichaam al gevonden.
De lokale autoriteiten zijn hier altijd vriendelijk gebleven, zelfs al startte ik na een poos met een lokale afdeling van de Presbyteriaanse kerk waar ik elke week Hallelujah zong. Ik ben nu getrouwd met een lokale schoonheid ­– allez, toen toch– en heb dertien koters. De middelste zit momenteel in de studio en neemt zijn eerste plaat op. Ik fungeer als producer.”
 


De familie van Nick Drake krijgt nu toch gelijk of toch ten dele: Nick Drake pleegde geen zelfmoord na het lezen van ‘De mythe van Sisyphus’ maar nam de raad van Camus om te blijven strijden ter harte. De man trok met medeweten van enkel Joe Boyd terug naar Birma, huwde er een plaatselijke schone en kreeg met haar vier kinderen. De jongste daarvan, Htoo A Lin is daar nu een gevierd zanger. Drake zelf mijdt alle publiciteit. Françoise Hardy, de Franse zangeres waarvoor Drake ooit nummers schreef, is de enige Westerlinge die hem op Birma bezocht. Naar verluidt wou ze de nummers alsnog uitbrengen, maar Drake weigerde.

 


Het Nobelprijscomité heeft zonet de Nobelprijs voor Wiskunde uitgereikt aan… Elliott Smith. Inderdaad, de man die in een vorig leven bekend stond als muzikant en die al jaren dood gewaand werd nadat hij zogenaamd was gevonden met twee steekwonden in de borst, die hij dan ook nog eens zelf zou aangebracht hebben, is nog springlevend. De man raakte bij het grote publiek bekend door zijn liedjes voor de film ‘Good Will Hunting’ en diezelfde prent bracht hem in de ban van de wiskunde. Eerder dit jaar slaagde Smith er in om de Riemann-Hypothese te bewijzen. In een eerste interview zei Smith dat zijn alcoholproblemen en depressies van 2003 al te wijten waren aan het feit dat hij steeds gestoord werd in het zoeken naar het bewijs. “De enige manier om de nodige rust te vinden, was om mijn dood te faken”, aldus de zanger/ wetenschapper.


De verkiezingen in Liechtenstein zijn enigszins onverwacht uitgedraaid. Een zekere Franco Zapparius werd verkozen tot president. Lokale fans herkenden in hem uiteraard meteen de reeds lang dood gewaande gitaarheld Frank Zappa. Zijn programma was dan ook zo hilarisch dat de twee andere partijen eigenlijk geen schijn van een kans maakten. De verandering van de naam van het staatje in Absurdistan was daar nog maar het begin van. Zijn eerste politieke daad was het aanstellen van zijn labrador als vice-president, die dan – zo liet de president na rijp overleg en drie zegeningen van de bomen voor het presidentieel paleis weten – meteen de prijs van de hondenbrokken drastisch verlaagde. Verder werd er beraadslaagd over het verplicht dragen van minirokken voor mannen. Wij zijn alvast benieuwd naar Zappa’s eerste speech als president.


Breaking! Lou Reed is dan toch niet dood. We vonden het al verdacht dat net op de dag van zijn overlijden een bericht verscheen op Mediamass dat de dood van Reed een hoax was. Amper een paar dagen later dook dan deze foto op van Reed (de man achteraan), onderweg naar Tibet. Het is bekend dat Reed veel sympathie had/ heeft voor de Tibetaanse zaak. Hij zal in de M.O.N.K-studio’s in Lhasa werken aan een benefietalbum om geld in te zamelen voor de onafhankelijkheidsstrijd van het bergland. Noch de Dalai Lama, noch Reed zelf waren bereikbaar voor meer duiding.


 


Nog vanuit Tibet bereikten ons net berichten dat het echt de verkeerde kant uitgaat met de monniken van het Brashnakwarimata-klooster. Het gerucht doet namelijk de ronde dat de monniken er de kaalheid hebben afgezworen en allemaal een snor inclusief weelderige hippiehaardos zijn gaan bezigen. De chants blijken ook allemaal gebaseerd op nummers van George Harrison. Er wordt dan ook gefluisterd dat de man na te zijn hersteld van zijn ziekte, is afgezakt naar de Himalaya, alwaar hij de voorbestemde, volgende Dalai Lama leert gitaar spelen. In een lokale krant werd hij al geciteerd als volgt: “Hoewel de jongen bijzonder veel talent heeft, lukt het hem maar niet om bij de onderste snaar van zijn Gretsch te raken. Misschien moeten we toch wachten tot hij drie jaar oud is.”
 


Deze week werd in een kleine studio in Birmingham de gestolen grafsteen van Ian Curtis teruggevonden. De politie werd getipt door een jonge, nietsvermoedende roadie van een band die liever anoniem wil blijven. Omdat er niemand in de studio aanwezig was, bleven de rechtsdienaars op de loer liggen. Zij arresteerden even later een zevenenvijftigjarige man in een zwarte loden die even later geïdentificeerd werd als Curtis zelf. Aan de hand van alle opnamebanden en computerbestanden die in beslag werden genomen, werd aangetoond dat het Curtis is die verantwoordelijk is voor de revival van de donkere eightiesmuziek van de laatste jaren. Momenteel was Curtis bezig met de eindmix van het nieuwe album van de Belgische band Customs. De leden van New Order reageren blij verrast. Bernard Sumner stelde al voor om opnieuw samen te komen wanneer Curtis vrijgelaten is. Hij heeft zelfs al een naam voor de toekomstige reünieband: Old Order.


 

(nvdr) Dit lijstje heiligen kwam tot stand na een bevraging van vijftig van onze redacteurs. In totaal werden 48 overleden helden van de pop en rockmuziek genomineerd, maar deze tien kregen de meeste stemmen achter hun naam.

Geert Verheyen, Patrick Van Gestel, Marc Alenus

1 november 2013