Heartbeats Festival 2015: Parelvissers

Achtergrond

Met Heartbeats Festival krijgen we er een nieuwe speler bij in het festivallandschap. Deze samenwerking tussen De Kreun in Kortrijk, Le Grand Mix uit Tourcoing, L’Aéronef Rijsel en concertorganisator Super uit Parijs vindt dit jaar voor het eerst plaats en ziet er veelbelovend uit.

“Is dit de toekomst van het festivalleven?”, is eigenlijk ook al een vraag die je kan stellen. Verschillende clubs en organisatoren die de handen in elkaar slaan om samen een middelgroot festival uit de grond te stampen met één podium en een beperkte, maar indrukwekkende line-up lijkt ons alvast een ijzersterk concept.

Op 5 en 6 juni is het al zover in Port Fluval in Halluin net over de grens in Frankrijk, op een klein half uurtje rijden van zowel Kortrijk als Lille. Met een baseline als ‘Indie Music on the border’ slaan ze niet alleen de nagel op de kop, maar scheppen ze ook verwachtingen…

Met het lossen van de namen in pakketjes van vier wisten ze meer en meer te overtuigen. In de eerste schuif namen zaten onmiddellijk de headliners: De in Londen residerende Canadees Dan Snaith met zijn melodieuze electronicaband Caribou, het twintigjarige dEUS dat de festivalzomer op Heartbeats inzet en nog steeds elk optreden speelt alsof het leven ervan afhangt, de melancholische en semi-euforische synthpopband Metronomy en Roisin Murphy, die na jaren Moloko en solo een lange sabatical nam en nu terug is van weggeweest.

Enkele weken later volgde een tweede lading met vooral frisse, dansbare muziek. Het Magnus van CJ Bolland en Tom Barman, dat met een tweede album, maar vooral met een straffe liveband op pad trekt; BBC’s Sound Of 2015 Years & Years zal de status als grote belofte van de dancefloors komen bewijzen met hun poppy dansmuziek; de Frans-Cubaanse tweelingszussen van Ibeyi zullen met hun mix van soul, electronica, jazz en nog een rits stijlen vermoedelijk een bizarre, maar adembenemende ervaring zijn en Rocky, dat op dit moment al big in Frankrijk is en met zijn mix van house en soul in combinatie met de diegaande stem van zangeres Inés zal trachten te overtuigen.

Tot slot volgde nog een pakketje met enkele parels die nog niet tot het grote publiek zijn doorgedrongen, maar die steevast geprezen worden om de kwaliteit, die ze brengen. De mooie Anna Calvi bewijst al twee albums dat ze een begenadigd rockartieste is, die live opwindende dingen brengt; het Canadese, instrumentale Badbadnotgood zijn drie geschoolde muzikanten die de grens tussen hiphop en jazz opzoeken en die live overstijgen met stomende jazzy en groovy sets; José Gonzalez is na een tijdje radiostilte terug van weggeweest met het album ‘Vestiges & Claws’ met daarop zijn vertrouwde, zachte, verfijnde en melodische folknummers; en het Londense trio Haelos dat dit jaar met zijn elektronische soul een ware internethype werd en zich nu op de podia doorheen Europa mag gaan bewijzen.

Redenen genoeg om even uit te wijken naar Frankrijk dus.

Alle info, hierzo!

28 mei 2015
Patrick Blomme