Harbour Of Souls - 'Mountain Of Fire'

Achtergrond

Nederland mag op metalgebied dan vooral bekendstaan omwille van haar prima female fronted symfonische metal, de laatste tijd staan ook steeds meer prima hardrock/metalbands op tussen de tulpen en coffeeshops. Met Harbour of Souls hebben we wellicht opnieuw een kandidaat om de positie van het afscheidnemende Vanderbuyst in te nemen.

De band begon in 2010 als studioproject van gitarist Jasper en zanger/drummer Martin, die zich nu enkel nog bezig houdt met de zang en het ritme intussen laat bepalen door iemand met de voor drummers geladen naam Lars. Het eerste resultaat van hun samenwerking kunnen we op de ep 'Mountain of Fire' aanschouwen.

Blijkbaar refereren recensenten graag aan Thin Lizzy bij het bespreken van het eerste studiowapenfeit van dit vijftal uit Goes. Bij het nummer In For the Night is daar wel degelijk wat van aan, maar de andere nummers, en dan vooral de openings- en titeltrack gaan dan weer keihard in de richting van de betere stonerrock en -metal. De soms lichtjes out-of-tune - maar zeker nooit storende - zanglijnen van zanger Martin werken dat stonergevoel nog wat meer in de hand.

Deze eerste ep smaakt absoluut naar meer, vooral omwille van het bij momenten knetterende gitaarwerk. Set the Children Free bevat al enkele leuke harmonieën, maar het harmonieuze hoogtepunt volgt pas aan het einde van de opnieuw honderd procent stoner afsluiter Safe. De vraag hoe een stonermetalversie van Thin Lizzy zou klinken is bij deze ook weer beantwoord.

28 november 2015
Nic De Schepper