Hands In Motion - Unison

Hands In Motion - Unison

Mensen die houden van veel muziekjes, daar hebben we hier ten huize een boontje voor. En “BOEM Paukeslag” nog aan toe (vrij naar Paul van Ostayen), een speciaal voetje voor hebben slagwerkers aller landen, die de hartslag vormen van elk muziekstuk, zij het de Jamaïcaanse Nyabinghi-drummers van Count Ossie of een groep Japanse Kodo-slagwerkers, misschien van een portie Burundi-drums of ietwat actueler nog Les Tambours Du Bronx die van jetje geven op een stel oude olievaten en ander gerecupereerd afval. Steeds grijpt het ons op een plaats waar het ons niet meer loslaat, ter hoogte van het hart.

Percussie allerhande is de grote speeltuin waarin Hands In Motion zich voortbeweegt en zich tegoed doet aan een overvloed van instrumenten als de darbuka, gongs, berimbau, kalimba, pandeiro, riqq, doholla, bendir of udu om er maar een paar te noemen. Het trio Simon Leleux, Robbe Kieckens en Falk Schrauwen kent u misschien van Lamekan Ensemble, Refugees For Refugees, Echoes Of Zoo of Compro Oro, eveneens liefhebbers van muzikaal experiment en doorleefde grooves.

Eerste single Unison sleurt je meteen mee in hun universum zonder muzikale grenzen, een wereldreis met stopplaatsen in zowat alle continenten, “van op de Himalaya tot in de woestijn”. Maar evengoed laat het ons drijven op de melodische structuren waarin ook Michael Nyman en Philip Glass grossieren. Welke slaginstrumenten we kunnen ontwaren, blijft tot op vandaag een groot mysterie, maar meeslepen doen ze ons nadrukkelijk.

Binnenkort verschijnt de debuutplaat ‘Dawn’ op Zephyrus Records. Wij kijken er alvast naar uit.

12 januari 2022
Patrick Van den Troost