Ha’fest: Brussels krachtoffensief in Gent

Achtergrond

Voor dag één (13 mei) van het vier dagen durende Ha’fest hebben de Handelsbeurs, Democrazy en Nada Bookings de handen in elkaar geslaan. Het resultaat: het neusje van de Brusselse indiezalm op uw bord in Gent. Flashback naar 2004, toen Sharko, Ghinzu en Girls In Hawaii samen een uitverkochte AB plat speelden en zo de Vlaamse muziekliefhebbers met hun neus op de feiten drukten wat de Franstalige scene betrof. Opdat u deze keer geen excuus zou hebben om er niet bij te zijn, zetten we de feiten even op een rijtje.

BRNS kent u van Mexico, de single waarmee ze in 2011 hartjes veroverden. Ze brachten in 2012 de ep ‘Wounded uit, die een heleboel lof oogstte, ook bij DaMusic. Ze toerden vier jaar lang als gekken door België, Frankrijk en Nederland, stonden in zo ongeveer elke zaal, deden Pukkelpop en Dour verschillende keren aan. En dan, na jaren hooggespannen verwachtingen en beloftes, brachten ze dit jaar ‘Patine’ nog uit. We citeren uit de Damusic-recensie:

“De complexloze huisstijl van BRNS past in geen enkel laatje van de Belgische muziekkast. (…) BRNS, opschrijven en met fluo omcirkelen, nu!”

De plaat werd door singles als Void en My Head Is Into You opgepikt door de grotere media. De Morgen bestempelde hen als één van de Belgische bands om in de gaten te houden in 2015. Ze gingen naar de VS, speelden op SXSW en op dit eigenste moment zijn ze alweer bezig aan een serieuze, Europese tour. En die passeert in de Handelsbeurs. Omcirkelen, nu!

Great Mountain Fire verscheen, ook in 2011, met debuutalbum ‘Canopy’ op onze radar. Daarop stond onder andere het catchy Late Lights. Twee jaar later verscheen een unplugged versie van dat album. Goeie zet, zo vond ook Humo. Dit jaar doen ze slechts twee zalen aan: de Botanique en dus de Handelsbeurs. Veel tijd voor meer is niet voorhanden tijdens het werken aan nieuwe plaat ‘Sundogs’. De psychedelisch getinte, eerste single daarvan kan je hier al beluisteren.

En dan is er Robbing Millions… Pigeons And Planes omschreef hen als “een hevigere versie van door Radiohead geïnspireerde, Alt-J psychedelica”. Maar wie, zoals wij, het geluk heeft gehad hen al een paar keer bezig te zien, weet dat vergelijkingen tevergeefs zijn. Of uit ons verslag vanop Boomtown vorige zomer:

“We hadden het gevoel dat niet iedereen uit het publiek volledig begreep wat er allemaal gaande was en daar kunnen we begrip voor opbrengen: hoe catchy hun songs ook aandoen, complex en gelaagd zijn ze altijd en daarom is het vaak onmogelijk om alles muzikaal te volgen. Pluspunt daarvan is dat ze beter worden met elke keer je ze ziet. Ze hebben de branie, de sound en de songs. Er is een groter publiek voor bands als Robbing Millions.”

En de groep believers wordt groter en groter. De jongens toerden de afgelopen maanden met onder andere Metronomy en Balthazar. Luister vooral zelf, naar Warder of Dinosaur bijvoorbeeld, en besef: dit is grote klasse.

Wij hebben drie duo-tickets te geef voor dit evenement. Een mailtje naar win@damusic.be en je staat misschien wel op de eerste rij op 13 mei.

5 mei 2015
Kasper Cornelus