#Grungefavs - Stone Temple Pilots - Plush (1992)
Iedere generatie zijn genre(s). We hebben er al een boel zien passeren en overal hebben we favorieten aan overgehouden die we zijn blijven koesteren. Ook nadat de hype ver over was en - zoals meestal - ook de marketing er de gretige tengels had in gezet. Een weekje grungefavorietjes en de kroonkoningen 'Nevermind' en 'Ten' laten we met opzet buiten beschouwing. Want hoe goed ze ook zijn, de overkill aan airplay maakt dat we ze wel even kunnen missen.
Altijd wel een beetje overdreven gevonden dat deze Stone Temple Pilots destijds onmiddellijk door een groot deel van de pers werd weggezet als fakegrunge. Achteraf is dat wel deels rechtgezet, maar feit blijft dat vooral de singles altijd het gemiddelde een stuk overstegen. Scott Weiland kan het complimentje helaas ook niet meer in ontvangst nemen, want hij vervoegt het overvolle kamertje van grungedoden in het wallhalla van de rock-’n-roll Hall of Fame. Een hele rits aan drugproblemen en arrestaties liep altijd parallel met zijn toch wel bewogen carrière als zanger van Stone Temple Pilots en later van Velvet Revolver.
De tekst voor Plush was deels geïnspireerd door een onfortuinlijk nieuwsbericht over een vermiste jonge vrouw die later dood werd terug gevonden. Weiland: “Me and drummer Eric Kretz wrote the lyrics in a hot tub after hearing the story as a metaphor for a lost obsessive relationship." Het was de grootste hit van debuut 'Core': "It was a very collaborative and energetic time for the band in terms of songwriting. There was enthusiasm and excitement and everyone was in the room and participating creatively, artistically. It's the most fun time to be in a band when everyone has the same ideas and everyone has the same goals", aldus nog drummer Kretz.
Naar verluidt kwam bassist Robert DeLeo met de riff die hij haalde uit de songstructuur van een ragtimenummer. In Amerika werden vreemd genoeg geen singles uitgebracht van de plaat, aangezien platenfirma Atlantic liever lp’s en cd’s verkocht (aan 16 dollar) dan singles (aan 2 dollar). Een classic die nog altijd niet gedateerd klinkt.