#Grungefavs - Screaming Trees - Beyond This Horizon (1991)

#Grungefavs - Screaming Trees - Beyond This Horizon (1991)

Iedere generatie zijn genre(s). We hebben er al een boel zien passeren en overal hebben we favorieten aan overgehouden die we zijn blijven koesteren. Ook nadat de hype ver over was en - zoals meestal - ook de marketing er de gretige tengels had in gezet. Een weekje grungefavorietjes en de kroonkoningen 'Nevermind' en 'Ten' laten we met opzet buiten beschouwing. Want hoe goed ze ook zijn, de overkill aan airplay maakt dat we ze wel even kunnen missen.

Chris Cornell was blijkbaar werkelijk overal in 1990. Actief met Soundgarden, en passant ook nog een superproject Temple Of The Dog opgezet en in de twee minuten, die overbleven, producete hij ook nog even 'Uncle Anesthesia', de eerste plaat van Screaming Trees bij een major label.

Dat was de groep van de gewichtige broertjes Gary Lee en Van Conner. Wisten wij toen veel dat die zanger ons decennia later nog altijd zou verrassen met een bijna jaarlijkse output om U tegen te zeggen. Jawel, de alomtegenwoordige donkere bard Mark Lanegan.

Screaming Trees onderscheidden zich van de rest van het grungeheir door de grote voorliefde voor een forse scheut psychedelica. De band werd ook gekenmerkt door een grote animositeit tussen de groepsleden onderling, waardoor een consistente carrièreplanning niet echt tot de mogelijkheden behoorde. Na 'Uncle Anesthesia', die hun de doorbraak bezorgde op de alternatieve rockradio’s, ging bassist Van Conner op tournee met Dinosaur Jr. En zo werden wel vaker pauzes ingelast tot de groep er in 2000 definitief de brui aan gaf.

Meestal wordt gekozen voor Nearly Lost You, wellicht de bekendste, maar wij gaan voor het duistere Beyond This Horizon van naar onze becheiden mening hun beste plaat.

15 december 2021
Laurens Leurs