#Grungefavs - Mother Love Bone - Chloe Dancer / Crown Of Thorns (1992)

#Grungefavs - Mother Love Bone - Chloe Dancer / Crown Of Thorns (1992)

Iedere generatie zijn genre(s). We hebben er al een boel zien passeren en overal hebben we favorieten aan overgehouden die we zijn blijven koesteren. Ook nadat de hype ver over was en - zoals meestal - ook de marketing er de gretige tengels had in gezet. Een weekje grungefavorietjes en de kroonkoningen 'Nevermind' en 'Ten' laten we met opzet buiten beschouwing. Want hoe goed ze ook zijn, de overkill aan airplay maakt dat we ze wel even kunnen missen.

Regisseur Cameron Crowe is er wel vaker in geslaagd om een muzikaal tijdsbeeld perfect in beeld te brengen in een meer dan onderhoudende film. Als ex-journalist voor Rolling Stone had hij wat dat betreft de perfecte opleiding gehad, hetgeen hij ook al in die andere fijne muzikale film ‘Almost Famous’ uit 2000 wist te vertellen. Maar in 1992 waren we in de ban van 'Singles', een heel mooi portret van Seattle en alles wat daar in het begin van de jaren negentig muzikaal borrelde en bruiste.

Die film vertelt het verhaal van een groep twenty-somethings op zoek naar liefde, succes en faam. Nog belangrijker dan de film was de superbe soundtrack die een straffe staalkaart bood van alle muzikale bewegingen uit die periode en met 'Nevermind' van Nirvana totaal onververhoopt en onverwacht Michael Jackson van de topplaats in alle charts veegde. De soundtrack bevat geen Nirvana, maar alle andere Seattlianen voeren het woord.

Uiteraard mocht één van de wegbereiders Mother Love Bone met de betreurde Andrew Wood niet ontbreken. Chloe Dancer / Crown Of Thorns is een nummer over de muze en verloofde van Wood, Xana La Fuente, die om in hun levensonderhoud te voorzien, als stripper wou gaan werken, maar het na een uurtje al voor bekeken hield. Crown Of Thorns behandelt dan weer de lelijke liefdesbreuk naar aanleiding van Woods jojo-relatie met die andere dodelijke vriendin, heroïne, die het uiteindelijk zou halen. La Fuente: "This song is about a relationship ruined by drugs. He wrote it about our near breakup, and how I tried to control him and the drugs--hence his allusion to being tied to the ceiling." Tragisch en zo onnodig, maar zoals al gezegd: grunge en drugs, ze gingen hand in hand.

16 december 2021
Laurens Leurs