Grotto

Introducing

Grotto

Nee, het is geen toeval dat Grotto met de derde langspeler terecht is gekomen bij Stickman Records, het label van Motorpsycho.

 

Dit drietal leerde elkaar kennen op Desertfest. Dan weet u al meteen – toch een beetje – waar u de muziek moet gaan zoeken. En het is niet enkel het label dat de Belgen – want dat zijn het – gemeen hebben met de Noorse grootmeesters. Lang uitgesponnen, wervelende, gitaargerichte songs zijn ook bij Grotto de norm. Alleen laten ze de zang achterwege. Geen probleem, er zijn voorbeelden genoeg van stevige bands, waarbij dat werkt. Russian Circles is er maar één van. En bij Grotto lukt dat ook.

Met 'Lantern Of Gius' is deze groep toch al toe aan de derde plaat. We hebben lang gezocht naar een betekenis van de albumtitel, maar buiten een verwijzing naar een geschrift uit de zestiende eeuw, waarin de naam wordt vermeld, is er weinig over terug te vinden. Op de hoes lijkt er verwezen te worden naar astrologie en/of alchemie, maar zelfs dat is niet zeker. De in een brij ronddrijvende ogen voorspellen alvast niet veel goeds.

Maar de groene brij met ogen wordt niet zo heet gegeten als ze geserveerd wordt. Hoewel er stevig ingevlogen wordt, is de muziek van Grotto voor zover bekend ongevaarlijk. Lekker is ze in elk geval wel. Twee nummers van rond de zeventien minuten bieden je de mogelijkheid om weg te drijven op psychedelische riffs en bijhorende ritmesectie. Er wordt melding gemaakt van open akkoorden, maar wij zijn instrumentaal analfabeet en kunnen dus enkel maar veronderstellen dat het bij Grotto niet gaat over de bonkige, hoekige eigenschappen, die stoner maken tot wat het is.

Nochtans dachten wij spontaan aan Yawning Man, toen we deze plaat te horen kregen, toch ook geen minne referentie, maar wel sterk verbonden met stoner en woenstijnrock. Maar de lange nummers staan daar dan weer hoeks op. Mooi is ook hoe blijkt dat dit ook akoestisch werkt, als The 12th Vigil uitloopt in een non-elektrisch, maar bloedmooi einde.

Geprikkeld? Check deze drie dan uit op Desertfest, waar ze geprogrammeerd staan op zaterdag om 18u15 op de Vulture Stage.

14 oktober 2019
Patrick Van Gestel