Gregory Frateur (Dez Mona)

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. Voor Gregory Frateur kon het voorbije jaar alvast niet stuk. Naast het tienjarige bestaan van zijn band Dez Mona mocht hij ook nog in tal van projecten meedraaien.

Gregory Frateur (Dez Mona)



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

We hebben met Dez Mona heel wat verschillende projecten mogen verwezelijken in 2013, zoals de soundtrack van ‘The Red Piece’ een dansvoorstelling van Ann Van den Broek en de tweedelige reportage over 350 jaar kunstacademie in Antwerpen. Daarnaast was er de kortfilm ‘Until It Hits You’ van Jan Van Dycken. ‘No Fear’, een heuse tribute aan Nina Simone die tien jaar geleden overleden is, was een hoogtepunt mede door de verschillende gasten die onze liefde voor Nina op sublieme wijze hebben vertaalt op het podium van in de Bourla Schouwburg.

Het feit dat we met Dez Mona ondertussen tien jaar op het podium staan heeft voor zeer fijne feestconcerten gezorgd in  bv. De Studio en het Trix in Antwerpen en onze Radio 1 Sessie. Een laatste maal ‘Sága’ opvoeren in Lörrach in Duisland was mooi maar ook jammer, hopelijk krijgt dit project nog een toekomst in het buitenland.

Los van Dez Mona heb ik me mogen onderdompelen in muziektheater met Eisbär’s ‘Behind The Jolly Eoll-Down Shutter, Where People Lik(e) Each Other’ en de theaterthriller ‘Van Den Vos’ van FC Bergman.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2013?

1. Dans Dans – ‘I/II’
2. Nick Cave and the Bad Seeds – ‘Push The Sky Away’
3. Speeldoos  - ‘Speeldoos II’
4. Melanie De Biaso – ‘No Deal’
5. Bill Callahan – ‘Dream River’

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Daft Punk – ‘Random Access Memories’

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Speeldoos – ‘Speeldoos II’

Wat vond jij de beste 3 concerten van 2013?

1. Dans Dans - Red Tape District, Kapelle - 06/04/2013
2. SX - OLT, Antwerpen  - 24/08/2013
3. Zesde Metaal - Minard, Gent  - 28/03/2013

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

Red Tape District, Kapelle - 06/04/2013

Er waren veel concerten met Dez Mona waarvan ik genoten heb dit jaar waardoor het erg moeilijk kiezen is maar dit concert sprong er voor mij persoonlijk uit omdat we na een lange tijd nog eens echt underground hebben gespeeld. Dus niet in de traditionele concertzaal maar in een prachtig  leegstaande kunstenaarswoning, stipt om middernacht op een te klein podium de duivels uitdrijvend.

Wat vond jij de beste song van 2013?

Melanie De Biasio - The Flow

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Daft Punk - Get Lucky

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

De tweede Black Cassette plaat omdat Sjoerd Bruil gewoonweg subliem is en ik al de eer heb gehad één nummer te mogen voorbeluisteren. Het belooft  naar mijn bescheiden mening een super sexy gebald plaatje te worden met Sjoerd op z’n best.

Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

2014 is voor mij in de eerste plaats een schrijfjaar. We werken aan een nieuw Dez Mona-album dat in het voorjaar van 2015 zal uitkomen. Los daarvan brengen we met Dez Mona ook onze eerste liveplaat uit in maart en gaan we zoveel mogelijk optreden, een Vlaamse toer in maart en april voorop. Ikzelf ga op Europese toer met ‘Van Den Vos’ van FC Bergman en maak samen met Eisbär een nieuwe theatervoostelling.

Er komt ook een vervolg op Zware Metalen waarin ik samen met Tom Pintens en Johannes Verschaeve haardvuurbewerkingen van metal- en hardrocksongs breng in de culturele centra.

7 januari 2014